logo F1online.sk

Wolff vie, že k Hamiltonovi nemôže byť úprimný, myslí si Rosberg

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 4. 2022

Zaujímavú otázku položil po pretekoch ruský motoršportový novinár Oleg Karpov: Viete si predstaviť, že by sa Toto Wolff po pretekoch ospravedlňoval trinástemu Valtterimu Bottasovi za to, že mu tím dodal slabé auto, keby jeho tímový kolega obsadil štvrté miesto? Znie vám to absurdne? Podľa Nica Rosberga však presne takto vyzerá správny štýl komunikácie so sedemnásobným majstrom sveta Lewisom Hamiltonom.

V rámci popretekových vysielačiek veruže nezvykneme počuť šéfov tímov ospravedlňovať sa jazdcovi, že inžinieri, ktorí istotne pracujú na odstránení problémov od svitu do mrku, mu nedokázali pripraviť monopost podľa jeho predstáv. Presne takú slovnú výmenu sme však mohli počuť po pretekoch v Imole medzi Totom Wolffom a Lewisom Hamiltonom.

Nico Rosberg pochválil svojho bývalého šéfa za tieto “psychologické hry”, ktorými sa snaží chrániť svojho šampióna. Auto totiž nebolo “neovládateľné”, ako to okomentoval on.

“Toto [Wolff] rozohral psychologickú hru, čo je z jeho strany veľmi šikovné,” pustil sa do rozoberania Wolffovej stratégie v rozhovore pre Sky Sports F1. “Vzal vinu na seba, mentálne sa snaží Lewisa podporiť, pozdvihnúť ho.”

“V podstate mu hovoria: Lewis, toto nie je tvoja chyba, toto je na našom triku. To je veľmi rozumné, pretože to nie je tak celkom pravda. Nezabudnime, že Russell v rovnakom aute obsadil štvrté miesto. Lewis sa teda výrazne podpísal pod tento biedny výsledok. Russellovi sa počas skvelého víkendu podarilo získať štvrté miesto, takže v aute toho bolo viac,” myslí si majster sveta z roku 2016.

Jednou z úloh Tota Wolffa je držať sedemnásobného majstra sveta v psychickej pohode a v tomto smere mu nemožno nič vyčítať. Rovnako ako po diskvalifikácii vlani v Brazílii, aj teraz presne vedel, čo platí na Lewisa Hamiltona a čo mu má povedať.

Podľa Rosberga chce Mercedes aj takto Hamiltona motivovať, určite nie ho znechutiť. “Je dôležité, aby Lewis bol počas celej sezóny motivovaný, je to dôležité pre celý tím. Lewis je dosť náchylný na to, aby v podobných situáciách stratil motiváciu.”