logo F1online.sk

Russell lamentuje nad rozkúskovanou kvalifikáciou, gumy v prvom kole nefungovali

George Russell
© Sebastian Kawka/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2022

Ani Georgeovi Russellovi sa nepodarilo postúpiť do elitnej desiatky. Britský pretekár zostal stáť pred bránami Q3 úplne bezmocný, keď jeho postupové nádeje zmarila červená vlajka a zhoršujúce sa počasie. Nebyť toho, výsledok nemusel byť taký katastrofálny.

Už na začiatku Q2 inžinieri jednohlasne upozorňovali svojich jazdcov na to, že rýchly čas treba zajazdiť čím skôr, keďže k okruhu sa blížili ďalšie zrážky. Lewisa Hamiltona s Georgeom Russellom však nakoniec nezastavilo počasie, ale Carlos Sainz, ktorý v poslednej zákrute havaroval a Mercedesu tým spravil obrovský škrt cez rozpočet.

“Celý čas máme trochu problém dostať pneumatiky na správnu teplotu a zdá sa, že v druhom kole dokážeme spraviť o čosi väčší skok. Videli sme to aj v Austrálii, keď sa porovnáme s Alpinmi a McLarenmi, ktoré boli najrýchlejšie v prvom kole,” vysvetlil George Russell. Problém bol v tom, že Mercedes sa do toho druhého ostrého kola ani nedostal.

“Nakoniec sme zrýchľovali v treťom, ba dokonca až v piatom kole za sebou. Je trochu škoda, že to dnes s červenými vlajkami dopadlo takto,” povzdychol si mladík, ktorý pri podpise zmluvy s Mercedesom istotne nečakal, že aj v novej stajni bude bojovať o postup do Q3. “Samozrejme, ak by sme počas niektorého víkendu nemali byť na takej pozícii, na akej chceme, tak by to mal byť tento.”

Strieborné šípy majú totiž ešte dve príležitosti vybojovať si cenné pozície späť: v sobotňajšom šprinte aj v nedeľňajších pretekoch. Myslí si Russell, že s plnou nádržou by sa Mercedesu mohlo dariť o čosi viac?

“Myslím si, že áno, ale v zajtrajších pretekoch to bude trochu ťažšie. V šprintoch sa toho obyčajne veľa neudeje,” obáva sa ďalšej procesie Russell. “S týmito autami však viete nasledovať súpera o čosi bližšie, no nemyslím si, že budeme mať dosť kôl a dosť veľkú degradáciu, aby sme využili oblasti, kde v porovnaní s našimi súpermi vynikáme. Tými súpermi však nie sú dva top tímy. Uvidíme, čo sa nám podarí, máme na to aj nedeľu. Môžeme ísť len vyššie.”