logo F1online.sk

Žltá vlajka? Verstappen sa o svoju pole position nemusí báť

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2022

Max Verstappen zajazdil svoje najlepšie kolo v Q3 počas žltej fázy, no i napriek tomu sa v tábore červených býkov neboja, že by o pole position prišli. Red Bull je presvedčený, že Holanďan dostatočne spomalil na mieste, kde Valtteri Bottas odstavil svoj monopost.

Obhajca titulu si v piatok vybojoval prvú pole position v roku, keď mu premenlivé počasie v Imole dokonale zahralo do karát. Ostatní jazdci totiž svojimi problémami spôsobili červené vlajky, ktoré znemožnili Verstappena prekonať.

Avšak, nie všetky vlajky hrali vo Verstappenov prospech. Valtteri Bottas spomalil a odstavil svoju Alfu Romeo práve vo chvíli, keď mal okolo neho prejsť Red Bull v ostrom kole. Holanďan bol napokon taký rozbehnutý, že o necelých osem desatín predbehol Charlesa Leclerca na čele i napriek tomu, že v treťom sektore boli vyvesené žlté vlajky.

Riaditeľstvo pretekov si v takýchto prípadoch dáva dobrý pozor na to, či daný pretekár v mieste incidentu spomalil. Ak by tak neurobil, trest by ho neminul. Helmut Marko však po kvalifikácii jasne odkázal, že nič také nehrozí. “Jednoznačne ubral, preto v poslednom sektore dosiahol len tretí najlepší čas. Určite z toho nič nebude.”

Pri pohľade na jeho čas v treťom sektore zistíme, že v porovnaní s predchádzajúcim pokusom sa Verstappen zlepšil z pôvodných 30,621 na 30,578 sekundy. Keď však vezmeme do úvahy fakt, že na oveľa suchšej trati dokázal len v prvom sektore nájsť sedem desatín k dobru, je jasné, že pred poslednými dvoma zákrutami naozaj ubral.

V konečnom dôsledku to potvrdzujú aj palubné zábery a fakt, že v príslušných minisektoroch sa Holanďan nezlepšil. “Výrazne tam zvoľnil, keď sa objavili žlté vlajky,” pritakáva aj šéf tímu Christian Horner. “Postupoval podľa odporúčaní maršálov.”

Max Verstappen to mal skrátka načasované dokonale. Keď sa on vyšplhal na čelo priebežného poradia, Charles Leclerc sa nachádzal len v prípravnom kole. “Odviedol skvelú prácu,” následne pochválil svojho pilota Horner. “Bola to nezvyčajná kvalifikácia, v ktorej nakoniec zavážilo to jedno kolo. Vyzeralo to tak, že ku koncu by sa trať mohla ešte zrýchliť, ale už tam bolo priveľa vody na to, aby niekto mohol kontrovať. A nasledovala ďalšia červená vlajka…”

Čo na to hovorí samotný držiteľ pole position? “Dnes to bola dlhá kvalifikácia, ale nakoniec som rád, že som tu. Som veľmi spokojný s pole position. Samozrejme, zajtra a v sobotu to bude o niečom inom z pohľadu počasia, ale dobre sme vyštartovali do víkendu. Je to úžasná trať, ktorá vás potrestá. Ak spravíte chybu, môžete vraziť až do bariéry. Presne to chceme, aby to bolo ťažké.”

Red Bull teraz bude dúfať, že sa mu podarí dostať späť do hry o majstrovský titul. Po dvoch vypadnutiach v troch veľkých cenách treba ukázať, že Ferrari nie je neporaziteľné. Víťazstvo by zároveň bolo veľkou vzpruhou pre Verstappena, ktorý ešte pred dvoma týždňami vyhlásil, že nevidí žiaden dôvod, prečo by mohol pomýšľať na titul.

Mohol by to byť reštart majstrovských nádejí? “Samozrejme,” zareagoval Verstappen. “Prvých pár pretekov nešlo podľa plánu, ale pokúsime sa, aby sme tu mali dobrý víkend.”