logo F1online.sk

Haas s najlepšou kvalifikáciou v histórii. Radosť jazdiť s takým autom, povedal Magnussen

Kevin Magnussen
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Pre tím Haas aj Kevina Magnussena je piatok, 22. apríla 2022, v mnohom historický. Kvalifikácia na Veľkú cenu Emilia-Romagna priniesla najlepšie kvalifikačné umiestnenie v krátkej histórii stajne. Dánsky pretekár tiež vyrovnal svoje kariérne maximum.

V piatok sme boli v kvalifikácii svedkami piatich červených vlajok. O jednu z nich sa postaral aj sám Magnussen, ktorý sa v Q3 roztočil v zákrute Aqua Minerali. Z nelichotivej situácie sa však dokázal vďaka inteligentnému postupu dostať, za čo si vyslúžil veľkú pochvalu od Paula di Restu, ktorý ani dnes nechýbal na komentátorskom stanovisku.

Asi minútu to vyzeralo, že Kevin sa z toho už nedostane a bude odsúdený na deviate miesto. Podarilo sa mu však vrátiť do kvalifikácie a zajazdiť štvrtý najrýchlejší čas. Ten je vyrovnaním Dánovho osobného maxima z Veľkej ceny Austrálie 2014 a Veľkej ceny Nemecka 2014 (vtedy bol ešte pilotom McLarenu), pre Haas je to najlepšie kvalifikačné umiestnenie v histórii tímu.

„Bol som veľmi spokojný, je to pre nás ďalší neuveriteľný výsledok,“ povedal po kvalifikácii Magnussen. „Auto bolo skrátka skvelé, rýchle a je radosť s ním jazdiť. Som na tím strašne hrdý.“

Na margo svojej chyby v Q3 povedal: „Myslel som si, že kvalifikácia sa pre mňa skončila. Dotkol som sa bielej čiary a dostal hodiny. Hovoril som si, že skončím v bariére. Štrk ma však dosť spomalil. Na volante sa rozsvietil ‚anti-stall‘, pritiahol som spojku a šiel na plyn. Stačilo to na to, aby som sa dostal do únikovej cesty. Takže áno, mal som šťastie,“ opísal Magnussen manéver, ktorý ho napokon zachránil.

Ťažko však môžeme hovoriť o šťastí. Vo videu môžete sami vidieť, že Kevin myslel dopredu a v štrku nezostal zahrabaný iba vďaka svojej rýchlej reakcii, ktorú ocenil aj di Resta.

„Chcem sa dostať do dobrej pozície pred nedeľnými pretekmi. Sme na štvrtom mieste, no nemyslím si, že na suchej trati budeme mať dostatočne dobré tempo, aby sme si ho udržali. Predbieha sa tu však ťažko, ak si teda udržím štvrté miesto do konca prvého kola, bude to super,“ hovorí Magnussen.

„Ak by som stratil jednu alebo dve pozície, stále z toho budú body a dobrá východisková pozícia pred nedeľou. Samozrejme, vždy chcem skončiť vyššie než na štvrtom mieste, musíme však byť chytrí a realistickí,“ dodal dánsky pretekár.

Súvisiace články