logo F1online.sk

Hamilton sa ledva vyštveral z Q1: Každý víkend len zachraňujeme situáciu

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2022

Mercedes zažil ďalšiu krušnú kvalifikáciu. Lewisovi Hamiltonovi ani Georgeovi Russellovi sa nepodarilo podstúpiť do najlepšej desiatky, ba sedemnásobný majster sveta sa na konci Q1 musel modliť, aby nevypadol spolu s najpomalšími. Z Hamiltona cítiť sklamanie.

Na takéto obrázky nie sme zvyknutí. Od začiatku hybridnej éry vždy platilo, že nech si počasie pre jazdcov pripravilo akúkoľvek výzvu, Lewis Hamilton to vždy zvládol s veľkou eleganciou a obsadil prvú, prinajhoršom druhú priečku. Tento rok však už ani Britove jazdecké kvality nestačia na to, aby vykompenzovali chabé výkony monopostu W13. Bolo zarážajúce sledovať, ako Hamilton postupuje z Q1 na úkor Júkiho Cunodu, a to s náskokom ničotných 0,004 sekundy.

“Nebola to zrovna skvelá kvalifikácia,” povzdychol si Lewis Hamilton, ktorý z monopostu vyskočil už počas druhej časti. Dobre si totiž uvedomoval, že sa nezlepší na čoraz viac zmáčanej trati. “Samozrejme, že je to sklamanie. Prichádzali sme sem plní optimizmu. Všetci v továrni pracovali naozaj tvrdo, no potom to do seba skrátka nezapadlo. Sme sklamaní.”

V kvalifikácii sa potvrdilo to, čo sme videli v tréningu. Okrem problémov s poskakovaním si inžinieri lámali hlavy aj nad tým, ako zohriať pneumatiky. V prvej časti kvalifikácie sa im podarilo postúpiť len vďaka tomu, že sa v závere pripravili na dve ostré kolá za sebou, no v Q2 už taký luxus nemali.

Piloti totižto stihli odjazdiť len jeden meraný čas pred červenou vlajkou. Mercedes chcel zrejme ukázať svoju rýchlosť hneď v nasledujúcom kole a na správne pripravených gumách, čo je aj dôvod Hamiltonovej 2,3-sekundovej straty na Maxa Verstappena, ktorý bol v Q2 najrýchlejší.

“Myslím, že ako tím sme dnes podali výkon pod našimi možnosťami. Je tu pár vecí, ktoré sme mali spraviť, no nespravili sme,” poznamenal Hamilton, ktorý má ešte sobotňajší šprint a nedeľné preteky na to, aby víkend uzavrel na čo najlepšej pozícii.

“Budeme pracovať tak tvrdo, čo nám sily budú stačiť, aby sme sa v šprinte posunuli dopredu. Budú to náročné preteky, ale azda to zajtra bude lepšie z pohľadu počasia. A ktovie, možno sa nám podarí prepracovať sa vyššie,” uviedol 37-ročný Brit. Stále je čo zachraňovať, no vstupovať do víkendu s takýmto cieľom vám na motivácii nepridá. “Budeme skrátka tvrdo pracovať, no každý víkend len zachraňujeme…”

Je pochopiteľné, ak v Mercedese nie je taká dobrá atmosféra ako po minulé roky. Niečo z toho sme zrejme videli počas Q2, keď sa Lewis Hamilton pristavil pri Totovi Wolffovi, ktorý očividne nebol s niečím spokojný. “To sú interné veci, radšej ich nebudem rozširovať,” odmietol prezradiť viac Hamilton.

Súvisiace články