logo F1online.sk

Formuloviny: Imola – staronová trať, kde sa jazdí na plný plyn

Imola, Emilia Romagna, Taliansko
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala20. 4. 2022

Formula 1 počas tohto víkendu otvorí európsku časť sezóny. Tentoraz sa výsostné postavenie prvého podujatia na starom kontinente nedostalo španielskej Barcelone, ale ikonickej Imole, trati, ktorá napísala aj jednu z najsmutnejších kapitol v dejinách športu. Pred sebou však nemáme dni plné žiaľu, ale obrovskú formulovú oslavu.

Keby Enzo Ferrari vedel, aká divácka kulisa sa chystá na okruh, ktorý je po ňom pomenovaný a pod ktorého dohľadom bol položený základný kameň, istotne by žiaril spokojnosťou. Scuderia otvorila nový ročník ako z veľkej knihy a za ďalším víťazstvom vykročila najlepším spôsobom.

Ešte skôr, ako zistíme, či sa jej na tejto misii podarí uspieť, sa však zahľaďme do histórie Imoly, ktorá má už takmer 70 rokov. Ako sa vlastne rodil “malý Nurbürgring”, kto ho takto nazval, prečo Enzo Ferrari odmietal, aby trať pomenovali po ňom, a čo bolo na nej také nebezpečné?

Historickú prechádzku nám aj tentoraz pripravili Števo Eisele a Braňo Ježík v najnovšej časti podcastu Formuloviny:

Na Formuloviny sa môžete tešiť vždy v stredu pred veľkou cenou — podcast je dostupný na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.