logo F1online.skF1online.sk

Nič zásadné v dohľadnej dobe nepripravujeme, hovorí Russell o vylepšeniach

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2022

Tím Mercedes na prvých troch podujatiach čelil prakticky zakaždým rovnakým problémom. Austrálske preteky so sebou priniesli prvé signály zlepšenia situácie, avšak aj po dvoch výjazdoch bezpečnostného vozidla a jednom virtuálnom, bola celková strata na víťaza viac ako 25 sekúnd. Inžinieri naďalej riešia problémy monopostu W13, no zatiaľ bez väčších upgradov balíka.

Pre tento tím je však pozitívne, že ich bodová žatva neustala. Síce to nie je z hľadiska rýchlosti žiadna sláva, no napriek tomu z toho boli dve pódiá a dôležité body. To partičku z Brackley udrží v hre pokým nevyrieši svoje problémy. Hľadanie riešení sa však zatiaľ zaobišlo bez výraznejších vylepšení balíka.

„Bohužiaľ, v dohľadnej dobe nepripravujeme nič zásadné,“ povedal pilot tímu George Russell. „Nestane sa to z noci na deň a pár pretekov to potrvá.“

„Myslím, že tam budú nejaké drobnosti a postupné kroky vpred, ale uvedomujeme si, že naši súperi budú robiť to isté. Zvonku teda možno nebude náš progres viditeľný, pretože pokrok urobí aj Ferrari a Red Bull,“ hovorí Russell.

„Vieme, že máme pred sebou veľa práce, ale verím, že sa nám to napokon podarí. Vieme, aký je v tomto aute potenciál a vyťažiť ho vyžaduje množstvo roboty.“

„Nestane sa to z noci na deň a nestane sa to ani na ďalších pretekoch, ale časom sa tam dostaneme. Ak teda medzitým budeme zbierať takéto výsledky, udržíme sa v hre,“ dodal britský mladík.

Špekulovalo sa o tom, či môže Mercedes vôbec pokračovať v riadnom vývoji, keď stále rieši problémy s poskakovaním. Rozbiehať „bitku na dvoch frontoch“ by totiž mohlo priniesť viac zmätenia než riešení. Aj boss stajne Toto Wolff hovorí, že unáhlené upgrady so sebou prinesú práve toto riziko.

„Práve sa učíme o našom aute aj o pneumatikách. Nič z toho, čo sme tento víkend urobili, neodomklo aerodynamický potenciál monopostu ani nezredukovalo poskakovanie. Stále sme na tom istom mieste,“ povedal Wolff.

„Z tohto dôvodu nemá žiaden zmysel priniesť vylepšenia, pretože vás to môže ešte viac zmiasť. Ktovie, možno sa s vyšším prítlakom dostaví aj viac poskakovania,“ dodal Wolff.

Na druhej strane, ak by Mercedes nejaké vylepšenia k dispozícii aj mal, určite by to neohlasoval týždne dopredu. Pravdou je však aj to, že „šprintový“ víkend v Imole nebude ideálnym časom a miestom na ich nasadenie.

Súvisiace články

Diskusia