logo F1online.sk

Horner je z novej motorárne nadšený: Dynamometre spustíme na konci roka

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2022

Prechod na nové aerodynamické pravidlá zvládol tím Red Bull veľmi dobre, zmeny tých motorových už zrejme menej. Spolupráca s Hondou je naďalej veľmi úzka, hoci výsledný produkt je tak trochu „mačkopes“ a jeho výsledky takisto. Medzitým sa z Red Bullu ozývajú hlasy plné nadšenia z progresu nového projektu Red Bull Powertrains.

Výpočet porúch nového motora už oficiálne označeného ako Red Bull RBPTH001 je omnoho dlhší než by si Christian Horner a spol. priali. V Bahrajne nedokončili pre problémy s motorom Gasly, Verstappen a Pérez, v Saudskej Arábii kvôli poruche ani neodštartoval Cunoda a v Austrálii nedokončil opäť Verstappen.

Projekt Red Bull Powertrains na pozadí týchto problémov „frčí“ na plné obrátky a už čoskoro by sa mala slávnostne otvoriť nová motoráreň v Milton Keynes. „V máji sa presunieme do novej továrne a prvý motor Red Bullu tam na dynamometroch začneme testovať koncom roka,“ povedal šéf stajne Christian Horner.

„Naši ľudia robia veľké pokroky. Sú to vzrušujúce časy a nesmierne vzrušujúci projekt. Prilákali sme niekoľko fenomenálnych talentov z najrôznejších odvetví priemyslu a je to pre nás začiatok novej kapitoly. Rok 2026, aj keď sa to zdá ešte ďaleko, je omnoho bližšie, než si myslíte,“ dodal Horner.

Celé toto predlžovanie spolupráce s Hondou sleduje jasný cieľ, Red Bull by chcel mať v roku 2026 status nového dodávateľa pohonných jednotiek a s tým aj určité výhody. Tie sa však Hornerovi mália. „Myslím, že pre nováčika je tam možnosť utratiť o desať miliónov dolárov viac v prvých dvoch rokoch a päť miliónov v tom treťom,“ hovorí Horner.

„Keď sa pozriete na našich konkurentov, tak niektorí z nich investujú do svojich motorov už 70 rokov. Nemôžete si myslieť, že je reálne vybaviť a celkom sfunkčniť svoje zariadenia v rozmedzí ôsmich alebo deviatich mesiacov. Treba sa na to teda pozrieť, ale pokiaľ ide o našu vlastnú prípravu, tak všetko ide podľa plánu,“ povedal Horner.

Súvisiace články