logo F1online.sk

Pár vecí sme pokazili a zaplatili sme za to, hovorí Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 4. 2022

Sergiovi Pérezovi sa v Austrálii podarilo minimalizovať škody, ku ktorým došlo v piatok a v sobotu pred kvalifikáciou. Red Bull tento víkend skrátka nezvládol optimálne ani z jazdeckého, ani spoľahlivostného, ani inžinierskeho hľadiska. Najbližší debrífing bude poriadne dlhý, avizuje nie celkom spokojný Pérez.

Red Bullu s číslom 11 štart nevyšiel podľa predstáv, na vnútrajšku prvej zákruty sa pred neho hneď natlačil Lewis Hamilton, s ktorým súperil počas celého prvého a aj v úplnom úvode druhého stintu. Medzitým si dvojica niekoľkokrát vymenila pozície priamo na trati, pričom Lewisovi Hamiltonovi raz pomohla zastávka v boxoch. Pérez si vzal svoje miesto späť až vďaka lepšie zohriatym pneumatikám tesne pred výjazdom safety caru.

“Lewis ma predbehol na vnútrajšku, brzdil naozaj skoro a dobre zvládol prvú zákrutu. Potom šlo len o to dostať ho,” pustil sa do rekapitulácie pretekov Sergio Pérez. “S Lewisom je to vždy veľmi zábavné. On je tvrdý pretekár, ale veľmi férový. Vždy sa spolu dobre zabavíme.”

“Môj prvý stint bol veľmi biedny,” pokračoval Mexičan. “Z pohľadu opotrebenia sme sa veľmi trápili. Kvôli safety caru sme mali aj trochu smoly a stratili sme dve priečky, ktoré sme však neskôr získali späť. Je to dobrý výsledok, žiaľ, prišli sme o Maxa. Keďže Carlos vypadol, mali sme veľkú šancu zmenšiť manko na Ferrari, ale je to dlhý ročník a pred nami veľa práce.”

Zabrať musia všetky zložky tímu. Jedna vec je totiž spoľahlivosť, ale niečo úplne iné rozloženie síl. Z tohto pohľadu Red Bull ťahal jasne za kratší koniec, v prvom stinte doslova dostával na frak od Charlesa Leclerca. Monačan bol o viac než sekundu rýchlejší ako Verstappen a v druhom stinte to bolo veľmi podobné bez ohľadu na to, ktorý z Red Bullov ho prenasledoval.

“Týchto prvých pár pretekov sme mali veľkú smolu, je fajn byť späť na pódiu, no ani tieto preteky nešli podľa plánu,” uznáva Sergio Pérez, no ani zďaleka nehádže všetko na nešťastie. “Pneumatiky sa nám príliš rýchlo opotrebúvali. Mám celkom dobrú predstavu, čo sme spravili zle, ale čaká nás veľká analýza. Dnes sme boli dosť ďaleko za Ferrari.”

Takto pred dvoma týždňami Mattia Binotto nepriamo pochválil Red Bull, že lepšie odhadol opotrebenie pneumatík a správne sa rozhodol pre menšie zadné krídlo. Dnes môžeme konštatovať, že Ferrari a Red Bull si pozície vymenili. Aj Pérez hovorí, že vysoká degradácia s najväčšou pravdepodobnosťou nebola dôsledkom podmienok či povrchu. “Myslím si, že je to otázkou nastavení, pre ktoré sme sa rozhodli pred kvalifikáciou a pred víkendom. To najviac uškodilo opotrebeniu našich gúm.”

Ferrari si v každom prípade zaslúži pochvalu. “Ferrari dnes bolo supersilné, ani v jednej fáze sme sa im nedokázali vyrovnať. Toto je prvý víkend, keď boli o krok vpred. Predtým sme boli v kvalifikácii aj v pretekoch veľmi blízko. Dokonca aj včera som mal pocit, že sme boli o čosi bližšie, než čo sme predviedli, ale dnes boli na úplne inom leveli.”

“V priebehu víkendu sme nezvládli niekoľko vecí a bojovali sme viac s Mercedesom ako s Ferrari, takže rýchlostne sme na tom neboli tak, ako sme chceli. Obzvlášť slabí sme boli v treťom sektore. Museli sme sa uchýliť ku kompromisom, na čo sme doplácali na celej dĺžke okruhu. Ukazuje sa, že najmä na takéto zákruty sme veľmi citliví a je ľahké to v nich pokaziť.”

“Mali sme tiež pomerne slabý balans, s autom sme sa vydali nesprávnym smerom, čakajú nás analýzy. Autá sme nastavili trochu inak, čiže si ich porovnáme. Z tohto víkendu sa istotne poučíme, pretože sa zdá, že sme o čosi menej šetrní k pneumatikám ako Ferrari. Chceme s nimi bojovať, no dnes sa to nestalo. Ak sa nám podarí auto trochu vylepšiť, budeme sebavedomejší,” myslí si Pérez.

Továreň v Milton Keynes však má plnú dôveru. V konečnom dôsledku platí, že Red Bull toho nepotrebuje tak veľa, aby sa opäť vrátil do hry. “Máme dobré auto, minulý súťažný víkend sme boli na pole position, náš tím vyhral posledné preteky. Sme teda súčasťou toho súboja, avšak dnes sme pár vecí pokazili. Zaplatili sme za to, ale také je pretekanie.”