logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: V Red Bulle sa toho skrýva viac, než sme videli

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 4. 2022

Ani na treťom podujatí sezóny nechýba Ferrari vo voľných tréningoch medzi najrýchlejšími. Síce sa aj v Austrálii objavili problémy, avšak ani tie pilotom Scuderie nezabránili zaradiť sa medzi najlepších. Otázkou však je, či to bude stačiť, veď Red Bull vyzerá byť viac ako vyrovnaným súperom.

Rozloženie síl sa zdá sa nemení ani v Austrálii, Ferrari s Red Bullom na čele balíka pred stredom poľa, kde budú aj tentoraz rozhodovať detaily. V piatok to v Melbourne vyzeralo, že by Ferrari mohlo mať trochu výhodu, ale zdanie môže klamať.

„Myslím, že v Red Bulle je toho viac, než nám v piatok ukázali už len kvôli tomu, že sa im nepodarilo poskladať ich kolo. Maxa pri jeho najrýchlejšom pokuse spomalila premávka,“ povedal po piatku Charles Leclerc. „Bude to veľmi tesné, takže musíme maximalizovať potenciál nášho auta, aby sa nám podarilo dostať na pole position.“

„Celkovo to pre nás bol pomerne pozitívny deň, aj keď zložitý. Hlavne v prvom voľnom tréningu to pre mňa bolo náročné, ten druhý bol po nejakej tej práci na aute o trochu lepší. Verme, že zajtra urobíme ďalší krok vpred,“ dodal Leclerc.

Jeho auto však v piatok v Austrálii trpelo na poskakovanie, čo bolo možno trochu prekvapivé. V Džidde to na hladučkom povrchu nebol taký problém, úplne nový asfalt je však aj v Melbourne, no tu monopost F1-75 poskakoval pomerne výrazne.

„Nemyslím si, že to súvisí s množstvom paliva, skôr to závisí od okruhu. V Bahrajne sa to objavilo, v Džidde o trochu menej a tu v Austrálii zas opäť o trochu viac. Nie je to veľmi príjemné, ale pracujeme na tom. Z pohľadu časov na kolo nás to až tak nelimituje, skôr to nie je príliš pohodlné. Neprišiel som sem však kvôli pohodliu, ale kvôli rýchlosti,“ povedal Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz na seba upozornil v prvom tréningu, v ktorom bol absolútne najrýchlejší. O asi pol sekundy prekonal aj Leclerca, ktorý mu to však popoludní vrátil. V každom prípade, aj španielsky pretekár potvrdil, že Scuderia má v Austrálii solídnu formu.

„Bolo to celkom zložité, asfalt je náročný a jazda nie je jednoduchá. Videli ste aj naše problémy s poskakovaním, takže to nie je ľahké. Zároveň som však bol rýchly v oboch tréningoch. Teším sa teda na zajtra,“ povedal Sainz.

Ten v Saudskej Arábii zažil trochu zvláštny jav, keď sa mäkké pneumatiky po schladení dokonca zlepšovali. Niečo podobné pocítil aj v Melbourne. „V prvom kole sú mäkké gumy celkom pripravené, no po ich schladení stále zrýchľujú a zrýchľujú. Nesúvisí to pritom so zahrievaním, ale s charakteristikou pneumatiky, čo sme videli aj v Džidde, hlavne na mojej strane,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia