logo F1online.sk

Skľúčený Hamilton: Skúšame všetko možné, ale nič nefunguje

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Najhorší scenár sa zatiaľ napĺňa. Lewis Hamilton s Georgeom Russellom pred piatkovými tréningmi dúfali, že sa im podarí vrátiť späť na tretie miesto v rebríčku tímov podľa aktuálneho výkonu, no po dvoch hodinách jázd optimizmus vystriedalo sklamanie a beznádej. Obaja piloti Mercedesu konštatujú to isté; monopost vôbec nereaguje na zmeny v nastaveniach, minimálne nie k lepšiemu.

Lewis Hamilton uzavrel piatok s časom 1:20,521, čo bolo neuveriteľných 1,534 sekundy za najrýchlejším Charlesom Leclercom. Z pohľadu osemnásobných víťazov Pohára konštruktérov v rade sú to hrozivé čísla, o ktorých sa im nesnívalo azda ani v najhoršej nočnej more.

A podľa toho sa aj piloti Mercedesu tvárili počas piatkových rozhovorov. Lewis Hamilton by sa najradšej vyparil, keď dostal otázku, čo ako prvé začne riešiť na brífingu s inžiniermi. “Neviem, prejdeme si pneumatiky… Naozaj teraz netuším, nerozmýšľal som nad tým,” pokrčil plecami sedemnásobný majster sveta.

Cíti sa frustrovaný, unavený? “Nie, cítim sa dobre, som OK, bol to len ťažký tréning,” povzdychol si unavene a pustil sa do vysvetľovania. “Nech s autom spravíme čokoľvek, nemá to žiadny efekt. To je na tom najťažšie. Prídeme sem veľmi optimisticky naladení, spravíme nejaké zmeny a vyzerá to tak, že auto sa vôbec nechce zlepšiť.”

Mercedesy v piatok testovali dve rôzne zadné krídla, jedno z Bahrajnu, druhé zo Saudskej Arábie nastavené na menší prítlak. Ako sa však napokon ukázalo, ani jedno neprinieslo želané výsledky. Zmeny, pre ktoré sa spolu s inžiniermi rozhodli pred FP2, vôbec nezafungovali.

“Pred druhým tréningom sme upravili pár vecí, no úvodný tréning bol lepší. FP2 mi prišiel náročnejší, neviem, je to skrátka komplikovaný monopost,” pokračoval Hamilton, ktorému zrejme nezostane iné len sa vrátiť k nastaveniam z rána.

“Nemyslím si, že by bolo ťažké nájsť cestu späť, no momentálne toho nevieme spraviť tak veľa. Musíme s tým skrátka jazdiť. Toto je na tom frustrujúce, snažíte sa zatlačiť, snažíte sa dotiahnuť, ale aj keď odjazdíte slušné kolo, stratíte 1,2 sekundy. Je to náročné,” zhodnotil na záver.

LAT Images/Mercedes

George Russell bol v piatok o tri desatiny rýchlejší, čo ho dostalo na jedenáste miesto. S ním by bol určite spokojný vlani, keď jazdil vo Williamse, no dnes musí byť jeho sklamanie oveľa väčšie, ako keď v monoposte z Grove skončil v poslednom či predposlednom rade.

“Čaká nás veľa práce, nie sme na pozícii, ktorú by sme si želali. Je pred nami celkom dosť áut zo stredu poľa a rýchlostne sme ďaleko za čelom,” poukazuje na Alpiny, McLareny, Alfu Romeo aj AlphaTauri Russell. “Dnes v noci budeme musieť pracovať tvrdo, pochopiť, čo nás obmedzuje.”

Z pohľadu balansu sa vraj toho nedá spraviť tak veľa, treba skrátka nájsť viac rýchlosti. “Z auta som mal dobrý pocit, nebolo to také zlé, ale pomerne zvláštne. Na mäkkej zmesi som sa zlepšoval a zlepšoval, čo platilo aj pri iných jazdcoch, no z nášho pohľadu to bolo výraznejšie.”

Keďže Mercedes si do Austrálie nepriniesol žiadne vylepšenia, tímu sa nepodarilo odstrániť problémy, ktoré ho prenasledujú už od predsezónnych testov. George Russell navyše konštatuje, že všetky zmeny v nastaveniach vedú k rovnako biednym výsledkom.

“Dosť výrazne poskakujeme, v deviatej zákrute je to azda najagresívnejšie vôbec, no zatiaľ s tým musíme žiť. Veríme, že toto je spôsob, ako čo najrýchlejšie obísť celý okruh, no možno to tak nie je. Musíme sa zahĺbiť do dát a pochopiť to. Dnes sme s nastaveniami skúšali kadečo, no všetko to viedlo k rovnakému výsledku,” poznamenal mladý Brit.

Podobne ako z Hamiltona aj z neho bolo cítiť frustráciu. Nasledujúca otázka ho však trochu zaskočila: Baví ho toto jazdenie? “Samozrejme, jazdenie je vždy super, najmä na takejto trati. Avšak, užívate si ho viac, keď po vyskočení z auta zbadáte svoje meno na popredných priečkach alebo na úplnom čele. Keď si však myslím, že som zajazdil dobré kolo, tak sa uvidím na jedenástom mieste. Na týchto pozíciách sa ako tím nechceme umiestňovať.”