logo F1online.sk

Russell: Metódu pokus-omyl si nemôžeme dovoliť, preto nám to ešte potrvá

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2022

Mercedes si ani do Austrálie nepriniesol žiadne vylepšenia, ktoré by mu pomohli odstrániť problémy s poskakovaním a zlepšili rýchlosť monopostu. To fanúšikov strieborných áut istotne neteší, no George Russell zdôrazňuje, že lepšie sa postupovať nedá.

V Brackley sa domnievajú, že keď sa im podarí nájsť a odstrániť príčinu poskakovania, monopost W13 odrazu ožije. To sa však ľahšie povie ako vykoná. Mercedes si totiž aj s ohľadom na rozpočtový strop nemôže dovoliť nasadiť vylepšenie, ktorým si nebude celkom istý, a mrhať tak cennými zdrojmi.

Pred piatkovými tréningmi preto George Russell upozornil, že Mercedes sa bude trápiť aj v Austrálii. “Sme poriadne ďaleko za Ferrari a Red Bullom. V Džidde sme zaostávali ešte viac a vieme prečo. Myslím si, že keď všetko optimalizujeme, alebo teda viac vyladíme ako v Bahrajne, tak stále strácame 0,5 až 0,6 sekundy. Túto stratu musíme zmazať, ale na tento víkend sme si nepriniesli nič významné, čo by sa o to postaralo.”

“Chce to čas, musíme byť disciplinovaní a trpezliví. Keďže sme tak ďaleko pozadu a máme tu rozpočtový strop, nemôžeme si dovoliť na aute skúšať hocičo a počas súťažných víkendov postupovať systémom pokus-omyl. Musíme veriť nášmu procesu a prinášať vylepšenia, ktorým stopercentne veríme, že budú pracovať podľa očakávaní. Kým sa tam dopracujeme, potrvá to niekoľko pretekov,” obáva sa britský pretekár.

Podľa oficiálnej správy, ktorú tímy podávajú FIA, si žiadne novinky nepriniesli v Alfe Romeo, AlphaTauri a ani v Mercedese. Russell však verí, že i napriek tomu sa strieborným šípom podarí priblížiť Ferrari a Red Bullu, aj keď s nimi takmer určite nebudú bojovať priamo.

“Azda budeme bližšie ako v Džidde. V Džidde sme pravdepodobne strácali sekundu na kolo,” konštatuje Russell. “Nič nás nedostane do boja s tými chlapcami, musíme skrátka maximalizovať náš výsledok, čo znamená, že budeme tretím najrýchlejším tímom, a že sa medzi nás neprepašuje žiadne auto zo stredu poľa. Musíme zbierať body, kým môžeme. Takto to bude pokračovať ešte niekoľko veľkých cien.”

To musí byť skľučujúci pocit vedieť, že ešte pár pretekov bude Mercedesu trvať, kým sa dotiahne na čelo, pričom nemá isté, že sa mu to vôbec podarí. Podľa Georgea Russella však v tíme necítiť frustráciu, ale skôr “optimizmus a vzrušenie, pretože veríme, že riešenie existuje a akonáhle to vybavíme, na stole sa nám objaví veľa času na kolo”.

“Nechytáme sa za hlavy nechápajúc, prečo toľko strácame. My presne vieme, prečo sme rýchlostne pozadu a vieme, čo musíme spraviť, aby sme sa zlepšili. Je vzrušujúce vedieť, čo presne spôsobuje naše problémy, pretože všetkým nám to dáva niečo, do čoho sa môžeme zahryznúť,” doplnil.