logo F1online.sk

Max Mosley spáchal samovraždu, potvrdili britské súdy

Max Mosley
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2022

Bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie a jedna z najväčších osobností sveta motoršportu v poslednom polstoročí, Max Mosley, zomrel v máji 2021 vo veku 81 rokov. Vieme, že v tom čase bojoval s ťažkou chorobou, ktorá však nebola priamou príčinou jeho smrti. Britské úrady teraz uzavreli vyšetrovanie a potvrdili, že spáchal samovraždu.

K tej ho doviedla rakovina, ktorou trpel od roku 2019. Lekári napokon museli Maxovi oznámiť, že jeho stav je neliečiteľný a bývalý prezident FIA čelil nevyhnutnému koncu plného neznesiteľných bolestí. Rozhodol sa preto, že takýto koniec nechce a v máji 2021 sa vo svojom londýnskom dome zastrelil.

Podľa záverov vyšetrovania sa o svoje plány podelil s najbližšími, naposledy sa navečeral so svojou manželkou (boli svoji 61 rokov) a napísal list na rozlúčku.

Max od roku 2019 trpel rakovinou, s ktorou najprv zo všetkých síl bojoval. S lekármi skúsili všetky možnosti liečby, tí však napokon svojmu pacientovi priznali, že má pred sebou „len veľmi limitovanú dĺžku života“.

„Som absolútne presvedčená, že pán Mosley by sa k takémuto činu neodhodlal, nebyť ťaživej a vyčerpávajúcej rakoviny,“ uviedla pred súdom vrchná vyšetrovateľka Fiona Wilcoxová, ktorú cituje BBC.

Vyšetrovatelia tiež vypočuli príbuzných Maxa Mosleyho, ktorí uviedli, že Max považoval za svoj najväčší úspech v pozícii prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie podporu bezpečnosti na cestách a podporu zelených technológií vo Formule 1.

V máji 2021 priniesol správu o jeho smrti jeden z jeho najbližších priateľov a spolupracovníkov Bernie Ecclestone. „Je to ako stratiť rodinu, ako stratiť brata. Pre motoršport spravil veľa dobrého, takisto pre automobilový priemysel. Veľmi dobre sa staral o to, aby ľudia stavali bezpečné autá,“ odkázal Bernie na rozlúčku dávnemu priateľovi.