logo F1online.sk

Optimista Massa: Očakávam, že Ferrari sa v právnom spore postaví na moju stranu

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 9. 2023

Nezískali spolu titul na trati, získajú ho mimo nej? Massa sa po zistení, že o kauze „Crashgate“, ktorá zamiešala poradím majstrovstiev sveta spred pätnástich rokov, vedeli v čase prehrešku tak vtedajší šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone, ako aj prezident FIA Max Mosley, odhodlal nárokovať si titul, ktorý mu vraj právom prináleží, právnou cestou. Podpory zo strany svojho niekdajšieho zamestnávateľa Ferrari, s ktorým siahal v upršanom brazílskom popoludní na najcennejšiu trofej v celom motoršporte, sa nateraz nedočkal. Verí však, že tím z Maranella svoj vyhýbavý postoj k celej problematike ešte prehodnotí.

Felipe Massa bol v roku 2008 po dobu 30-tich sekúnd majstrom sveta. Vzápätí sa však Lewis Hamilton v záverečnej sekcii okruhu Interalogs v záverečnom kole pretekov aj celých majstrovstiev sčista-jasna dostal cez trápiaceho sa Tima Glocka a preťal šachovnicovú vlajku na piatom mieste, čo mu stačilo na víťazstvo v šampionáte.

Brazílčanovi tak ostali len oči preplač a veru prešlo veľa rokov, kým sa s prehrou ako-tak vysporiadal, a to aj pre kauzu „Crashgate“, ktorú zinscenovalo vtedajšie vedenie Renaultu na Veľkej cene Singapuru v snahe napomôcť svojmu pretekárovi a tímovej jednotke Fernandovi Alonsovi.

Po tom, čo sa k zdanlivo zmierenému Massovi  po pätnástich rokoch dostalo, že o spomínanom nekalom počínaní vedenia francúzskej stajne vedel v tom čase tak vtedajší šéf F1 Bernie Ecclestone, ako aj šéf FIA Max Mosley, pričom nevykonali žiadne adekvátne kroky, rodákovi zo Sao Paula pretiekol povestný pohár trpezlivosti.

Brazílčan započal súdne rošambo s cieľom nadobudnúť titul právnou cestou, na ktorej však zatiaľ kráča sám. Ferrari sa totiž voči svojmu expretekárovi nevyhranilo, ale ani ho vo svojich „majstrovských snahách“ nepodporilo.

„V jednom som si istý: Tento titul prináleží mne, a je to v poradí šestnásty titul Ferrari v súťaži jednotlivcov,“ vyslovil sa pre TG1TV Felipe Massa. „Najal som si tím veľmi silných právnikov, s ktorými budeme bojovať do posledných síl na tom, aby sme sa v tomto športe dočkali spravodlivosti.“

Víťaz jedenástich veľkých cien verí, že sa vo svojom súdnom ťažení nebude musieť spoliehať len na „krytie“ právnikov-žoldnierov, ale dočká sa aj masívnej podpory zo strany Ferrari, ktoré zatiaľ zaryto mlčí.

„Nechápem, prečo sa prípad manipulácie nedá overiť správnym spôsobom, a to aj o rok, o dva či o pätnásť rokov neskôr [v pravidlách šampionátu 2008 stálo, že akonáhle sa na záverečnom galavečeri rozdajú majstrovské trofeje, výsledok sezóny je už nezvratný, pozn. red.]. V tejto chvíli sa za mňa ešte nepostavilo Ferrari, ale očakávam ich pomoc. Som optimista a budem bojovať za spravodlivosť až do konca,“ dodal Massa.

Súvisiace články