logo F1online.sk

Právnici Massu dali FIA a FOM čas vyjadriť sa do 15. novembra. Zmení sa tým niečo?

Nelsinho Piquet, VC Singapuru 2008
© FOM/Screenshot
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Keby sa v roku 2008 rozhodli prezident FIA Max Mosley so šéfom Formuly 1 Berniem Ecclestonom anulovať výsledky Veľkej ceny Singapuru, ktorá bola ovplyvnená aférou „Crashgate“, právoplatným majstrom sveta spred pätnástich rokov by dnes bol Felipe Massa. Britské duo, ktoré o celej kauze v čase uskutočnenia vedelo, sa však nezachovalo správne a s pravdou na svetlo sveta nevyšlo. Brazílčan sa tak v súčasnosti sporí o titul, svoje dobré meno a v neposlednom rade o nemalý balík peňazí, ktorý mu tým, že nebol vyhlásený za právoplatného šampióna, prekĺzol pomedzi prsty.

V spore, ktorý má v podstate už chronický charakter, sa zmenilo len jedno: FIA a FOM dostali od Massu viac času priznať a uviesť na pravú mieru, prečo pred pätnástimi rokmi upratali celú vec pod koberec.

Pôvodný „deadline“, ktorý umožňuje Medzinárodnej automobilovej federácii a vedeniu Formuly 1 vydať stanovisko, sa posunul z 12. októbra na 15. novembra. Či však Massov tím vyvábi posunutím termínu od jednej či druhej previnilej strany odpovede na svoje otázky alebo sa stretne s FIA a FOM na Najvyššom súde v Spojenom kráľovstve, je nateraz veľmi otázne.

„FIA a FOM dokončujú interné vyšetrovanie a požiadali o posledné predĺženie termínu, o ktorý pôvodne žiadali, a to z 12. októbra na 15. november,“ uviedol Bernardo Viana, právnik, ktorý stojí na čele Massovho žalobného tímu.

„Súhlasili sme s týmto posledným presunutím, pretože ak sa nová administratíva bude zaoberať záležitosťou v dobrej viere, určite dospeje k rovnakému záveru ako my a mnohí ľudia na celom svete. Chceli by sme vedieť, aký je postoj nového vedenia Formuly 1 k nedávno odhalenému škandálu a nespravodlivosti, ktorej čelí Felipe Massa.“

Samotný Massa sa medzitým minulý týždeň pre Motorsport.com opakovane vyjadril, že aj naďalej počíta s podporou Ferrari – a teda tímu, s ktorým bol v roku 2008 „ruka v ruke“ obratý o titul.

„Pravdupovediac, v listoch sme hovorili [prevažne] o právnej stránke, ale nevidím dôvod, prečo by Ferrari nemalo byť na mojej strane,“ poznamenal 42-ročný rodák zo Sao Paula. „Prišli sme totižto o víťazstvo v šampionáte, zobrali ho tak mne, ako aj Ferrari. Keď počujete Tota Wolffa hovoriť o roku 2021 [kedy Lewis Hamilton prišiel sporne o titul v prospech Maxa Verstappena, pozn. red.], tak je vám jasné, že Ferrari musí urobiť to isté.“

„Ferrari sa potrebuje pobiť o najlepšie blaho tímu a ja osobne si nemyslím, že Ferrari sa postaví bokom od manipulácie, ktorá sa udiala voči mojej osobe. V tejto chvíli mi však neprisľúbili, že ´sme v tom spolu´. Nazdávam sa, že čakajú, ako sa celá vec vyvinie,“ doplnil víťaz dovedna jedenástich veľkých cien.