logo F1online.sk

Ecclestone: Vykašľať sa na super high-tech veci

Bernie Ecclestone
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király11. 5. 2020

Bernie Ecclestone prežil s Formulou 1 niekoľko desaťročí. Podarilo sa mu spraviť veľké veci a zarobil hlavne vďaka tomu, že výhodne speňažil televízne práva. Postaral sa o to, že preteky sa začali konať v rovnaký čas a televízie si vedeli pripraviť dlhodobý plán. Dobre na tom zarobil, ale zarobil aj šport ako taký a veľké peniaze natiekli aj do kás tímov.

Potom z hry odišiel a žezlo odovzdal spoločnosti Liberty Media, ktorá na jeho miesto dosadila Chasa Careyho. Bernie priznal, že preteky sleduje aj naďalej, avšak niektoré veci mu nie sú pochuti. Súťažný šport by mohol byť aj lepší.

„Neprestajne prichádzajú všetky tie myšlienky týkajúce sa zabezpečenia väčšieho množstva predbiehania, ale pretekársky šport dnes nie je omnoho iný, ako bol predtým,“ uviedol Ecclestone v rozhovore pre AutoCar. „Potrebujeme hlavne konkurenciu a súťaživosť. Ak dominuje len jeden tím, tak je to frustrujúce.“

Jednou z vecí, o ktorých sa hovorilo, bolo aj to, že hlavne mladí ľudia majú kratší „attention span“, teda schopnosť sústrediť sa. Nemajú toľko času, ako mali kedysi ich otcovia alebo starí rodičia. Rozptyľuje ich viacero vecí a ak niekde posedia desať minút, tak je to veľa. Nebolo by preto rozumnejšie skrátiť preteky?

„Nemyslím si, že toto by mala byť cesta,“ odpovedal Ecclestone. „Formula 1 je nejaká celých 50 rokov, tak prečo ju meniť? Svet sa však mení tak rýchlo, že je ťažké vedieť, čo ľudia v skutočnosti chcú pozerať, prípadne akou formou chcú byť zabávaní.“

„Vyzerá to tak, že tzv. mladá generácia sa už o autá všeobecne ani nezaujíma. Predpokladám, že o pár rokov ich na aute ako takom už nebude nadchýňať vôbec nič. Ak bude mať každý elektrické auto, tak to bude vo všetkých prípadoch rovnaké. Nemusí to znamenať koniec tohto športu, ale potrebujeme sa postarať o to, aby F1 ostala solídnym zábavným balíkom. Ja by som sa vrátil ku klasickým atmosférickým motorom, ktoré robili nejaký ten hluk.“

Tu však vyvstáva ďalšia otázka: Nebol by potom šport mimo moderného sveta? Kráčal by svojou cestou a úplne iným smerom, ako sa uberá celá spoločnosť.

„Nuž… osobne si vôbec nemyslím, že tie súčasné motory, ktoré sú najlepším kúskom inžinierstva, aké sme tu kedy mali, sú v nejakom záujme publika. Čo také človeka zaujme a nadchne? To, koľko paliva motor spotrebuje, alebo to, aký výkon vyprodukuje?“ opýtal sa Bernie Ecclestone.

Už 89-ročný Angličan následne zopakoval svoje slová o nespokojnosti s pravidlami. „Niekto tú knihu pravidiel musí roztrhať a napísať ich nanovo. Potrebujeme si zachovať základné veci Formuly 1, ale vykašľať sa na tie super high-tech veci.“

„A okrem toho už jazdcom nemôžeme hovoriť, čo môžu a nemôžu robiť. Chcem vidieť športovcov nie na hrane, ale až za ňou. Nechcem ísť až k nehodám, ale musí to byť ozajstné pretekanie koleso na koleso. A keď to nevyjde? Spomínate si na to, ako Nelson vyšiel z auta po vzájomnej kolízii udrel Elisea Salazara? Ľudia ho za to milovali. Pretože práve toto je ľudské,“ dodal Bernie Ecclestone.

Slider potiahnite doprava alebo doľava.
Obrázok 2
Obrázok 1
Obrázok 2
Obrázok 1
Obrázok 2
Obrázok 1

Súvisiace články