logo F1online.skF1online.sk

Horner oceňuje Wolffa za to, že priznal svoje problémy s duševným zdravím

Toto Wolff a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 3. 2022

Šéf tímu Red Bull Christian Horner pochválil svojho najväčšieho rivala z Mercedesu Tota Wolffa za to, že našiel odvahu a prehovoril o svojom duševnom zdraví. Krátko pred začiatkom novej sezóny Formuly 1 totiž Rakúšan otvorene priznal, že už od roku 2004 navštevuje psychiatra.

Problematika duševného zdravia je v našich končinách už dlhé roky tabuizovaná a verejnosť má o nej častokrát skreslené predstavy. Je preto v poriadku, ak úspešní ľudia, na ktorých je vyvíjaný neustály tlak, prehovoria o svojich problémoch. Výnimkou nie je ani Toto Wolf.

„Myslím, že som absolvoval viac ako 500 hodín terapie, psychicky som trpel, stále trpím. Dostať pomoc je spôsob, ako prekonať svoje problémy, a pomohlo mi to dostať sa k nevyužitému potenciálu. Nikdy som nemal problém so stigmatizáciou. Niektorí z najúspešnejších ľudí sú veľmi, veľmi citliví a to znamená, že sú veľmi, veľmi zraniteľní,“ priznal šéf Mercedesu.

V poslednej dobe sa o psychike neboja rozprávať viaceré osobnosti svetového športu. Známy je prípad Simone Bilesovej, najúspešnejšej americkej gymnastky, ktorá sa pri odstúpení z OH v Tokyu odvolala na duševné problémy. Podobne je na tom japonská tenistka Naomi Osaková, bývalá dvojka ženského rebríčka WTA Tour. Tá zas priznala depresie a strach z rozprávania pred novinármi.

Spomínané ženy oceňuje aj samotný Wolff. „Vysokopostavení ľudia, ktorí majú zdanlivo všetko, ale bojujú s problémami, majú povinnosť povedať, že dostávajú pomoc a že je to tak v poriadku. Simone Bilesová a Naomi Osaková si zaslúžia veľké uznanie za to, ako o tom hovorili.“

Wolffovu otvorenosť a úprimnosť zase vyzdvihol priamo jeho sok Horner počas nedávnej veľkej ceny v Bahrajne. „Totovi patrí všetka česť za to, že má odvahu hovoriť o svojich problémoch s duševným zdravím. Je to niečo, na čo sa v súčasnosti zameriava oveľa viac pozornosti a myslím si, že si to v tomto odvetví veľmi dobre uvedomujeme a snažíme sa to aktívne riešiť.“

„Mám šťastie, že ja osobne som nemal takéto ťažkosti, ale mám priateľov, ktorí trpeli v dôsledku problémov s duševným zdravím. Samozrejme, je to dôležitá téma a myslím si, že je veľmi dobré na ňu upozorňovať. Podľa mňa možnosť o tom hovoriť nahlas je pozitívna vec. Ako hovorím, všetka česť Totovi za to, že má odvahu hovoriť o svojich osobných problémoch,“ zopakoval Brit.

Súvisiace články

Diskusia