logo F1online.sk

Russell: Jeden krok vpred a dva vzad

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2022

Georgeovi Russellovi prvá kvalifikácia nevyšla, ostatne ako celému Mercedesu. Čerstvá posila strieborných šípov v poslednom kole zaváhala, čím sa pripravila o lepšiu ako deviatu priečku. To Russella veľmi mrzí, no ešte väčšie vrásky na čele mu robia problémy s monopostom, ktoré nie a nie vyriešiť.

Dnes už je viacmenej zrejmé, že strieborné šípy nedokážu zažehnať patálie s autom len zmenou nastavení. Monopost bude mať v sebe zabudovanú vadu, ktorú nebude také ľahké odstrániť. Potvrdzuje sa to pri všetkom, čo sa inžinieri snažia vymyslieť s nastaveniami Mercedesu W13.

“Mám pocit, akoby sme spravili jeden krok dopredu, ale hneď dva dozadu. Spravíme nejaký pokrok, ale zrazu spadneme do tých istých problémov,” komentuje bezvýchodiskovú situáciu George Russell. “Je to náročné, sme takí koncentrovaní na riešenie toho komplexného problému, že je ťažké dotiahnuť aj všetky detaily.”

Keď sa strieborným šípom podarí odhaliť tú zakorenenú príčinu a odstrániť ju, cesta späť na vrchol sa opäť sprejazdní, no nik netuší, či vtedy už nebude neskoro na zachraňovanie tohto šampionátu. Zatiaľ má totiž Mercedes veľkú stratu.

George Russell mal až nečakane slabú kvalifikáciu. Na Lewisa Hamiltona však stratil celú sekundu, čo značí, že určite všetko nešlo podľa plánu. Brit si po prestupe z Williamsu do top tímu posledných rokov určite nemyslel, že aj v roku 2022 sa bude umiestňovať za Alfou Romeo či Haasom.

Russell po kvalifikácii vysvetlil, že za chybu v poslednom kole môžu zmeny v nastaveniach. Len v prvom sektore zaostal o deväť desatín… “Úprimne, v Q2 som sa cítil celkom dobre. Z auta som mal dobrý pocit, bol som spokojný so svojou prípravou.”

“Potom som na jednej sade vyskúšal čosi iné, vo výjazdovom kole som na to ozaj tlačil, nuž a v prvej zákrute som nemal žiadnu priľnavosť. Bol som o sekundu pomalší ako v Q2, pričom som čakal, že budem o pár desatiniek rýchlejší,” bezradne pokrútil hlavou 24-ročný Brit.

“Je to veľká škoda a som rád, že som sa o niečo pokúsil. Vieme, že nie sme na tom tak, ako by sme chceli. Deviate miesto je ďaleko za tým, na čo má náš monopost. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme to auto dostali opäť dopredu a bojovali s Ferrari a Red Bullmi. Nie je to ideálne, ale preteky sú zajtra,” uzavrel Russell.