logo F1online.skF1online.sk

Pérez si myslí, že pretekať by mohli aj jazdci s koronavírusom

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 3. 2022

Sergio Pérez je toho názoru, že jazdci Formuly 1 by mali mať možnosť pretekať aj v prípade pozitívneho testu na Covid-19, pokiaľ nemajú závažné príznaky. Pilot Red Bullu, ktorý v roku 2020 vynechal dvoje preteky kvôli tejto chorobe, tvrdí, že nákaza by nemala nevyhnutne znamenať automatický zákaz účasti na veľkej cene.

Obeťou prísnych pravidiel sa stal vo štvrtok Sebastian Vettel, ktorý bol po pozitívnom výsledku testu vylúčený z úvodnej Veľkej ceny Bahrajnu. Nemec je už druhým jazdcom Formuly 1, ktorý mal tesne pred štartom sezóny podobný problém, nakoľko aj Austrálčan Daniel Ricciardo musel z rovnakých príčin vynechať záverečné testovanie svojho nového monopostu.

„Do budúcnosti by sme mali diskutovať o tom, či jazdcom dovolíme pretekať, ak sú príznaky mierne. Piloti samozrejme vedia posúdiť, či sa cítia zle. Myslím si, že má zmysel o tom viesť diskusiu. Neviete pre to spraviť viac, závisí to len od šťastia. Je ťažké zrazu nič nerobiť. Je mi len veľmi ľúto Seba a Daniela, ale to sa môže stať každému,“ povedal Sergio Pérez novinárom.

K téme sa vyjadril aj ďalší pretekár, Carlos Sainz z Ferrari. Ten hovorí, že teraz, keď sa na celom svete zmiernili pandemické obmedzenia, je ťažké zachovať disciplínu v padoku ako aj v jeho okolí. „Nebudem klamať, je to únavné a je ťažké dva roky robiť stále to isté. Na niektoré veci som si zvykol, s niektorými stále bojujem, napríklad s tým, že musím stále nosiť rúško.“

„Len dúfam, že sa čo najskôr vrátime do normálu, pretože aj keď je to možno trochu kontroverzný názor, myslím si, že sa musíme trochu pohnúť a pokračovať v živote. Je to nešťastné pre ostatných jazdcov a v určitom momente by som to mohol byť aj ja, ale je naozaj ťažké zostať disciplinovaný. Samozrejme, ak budem mať tento rok šancu bojovať o väčšie veci, budem musieť byť opatrný, ale som na vážkach. Zároveň chcem, aby sa všetci posunuli ďalej a prestali myslieť na covid. Mám to tak 50 na 50,“ zdôveril sa Španiel.

Jeho tímový kolega Charles Leclerc sa domnieva, že pretekári by nemali situáciu podceňovať. „Aj keď sa veci pomaly dostávajú do normálu, stále sú tu opatrenia, ktoré musíme dodržiavať. Musíme byť opatrní, pretože covid nezmizol zo dňa na deň. A ak máte covid, nemôžete pretekať, takže vás to vyjde draho. Stále musíme byť veľmi opatrní.“

Súvisiace články

Diskusia