logo F1online.sk

Hamilton má od spokojnosti ďaleko: Snažíme sa ju skrotiť

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 3. 2022

Lewis Hamilton v piatok síce zajazdil štvrtý najlepší čas — po Magnussenovej večernej jazde piaty —, no s Georgeom Russellom nežiarili zrovna spokojnosťou. Podobne ako vlani sa ani teraz strieborným šípom nedarí nájsť správne nastavenia auta. Mercedes bude mať čo robiť, ak bude chcieť o týždeň útočiť na popredné priečky, vyplýva z Hamiltonových slov.

“Áno, je to ťažké,” vyznal sa Lewis Hamilton po jeho popoludňajších 47 kolách. “Z palubných záberov môžete vidieť, že nám to ustreľuje úplne všade. Poskakujeme a narážame na trať, momentálne nie je veľmi spokojná, ale snažíme sa ju skrotiť.”

Môžeme ohlásiť návrat divy, ako Mercedes nazýval svoj monopost pred pár rokmi? Sedemnásobný majster sveta by zrejme prikývol. Ohľadom dôvodov, čo ju vlastne privolalo, však toho zatiaľ nevedel veľa povedať. Nemyslí si však, že by za to mohol vynovený balík, s ktorým jeho tím dorazil do Bahrajnu. Skôr pôjde o tunajšie podmienky.

“Je to o vetre, o tom poskakovaní, ktoré zažívame ešte aj tento týždeň. Ak sa to nejako zmenilo, tak k horšiemu. Prechádzame si rôzne scenáre, snažíme sa zistiť, ako získať prítlak a zároveň neposkakovať, ako sa nám to podarilo na poslednom teste,” vysvetľuje Lewis Hamilton.

V prípade Mercedesu sme mohli vidieť, že pri niektorých stintoch vyzerali byť tieto problémy pod kontrolou, pri iných nie. Počas obeda inžinieri hlásili, že monopost už toľko neposkakuje, čo sa im podarilo dosiahnuť vďaka vyššej svetlej výške a zmenami v nastaveniach tlmičov. Toto však monopost spomalilo, Mercedes chcel teda robiť ďalšie a ďalšie kroky a znovu sa vrátiť na pôvodný výkonnostný level, no podľa všetkého ešte nezistil, ktorým smerom by sa ta mal vydať. Keď znížil svetlú výšku, jazdci boli opäť ako na trampolíne.

Brit pokračuje: “Myslím si, že všetci sme na tom podobne. Niektorým sa podarilo s tým vysporiadať lepšie, no je to tu náročné. Trať je hrboľatá, ráno je tu piesok, je príliš horúco. Popoludní je zas prašno.”

“Toto sú skrátka prekážky, na ktoré sme narazili pri nových autách, čelia im všetci. Mám dôveru v tím tu a doma v továrni, že na to prídu, no rozhodne to nebude prechádzka ružovým sadom,” vyhlásil pilot Mercedesu.

Čas Kevina Magnussena z večera však potvrdil, že prakticky všetky tímy v padoku skrývajú svoju skutočnú rýchlosť. Prečo by sme teda mali veriť, že Mercedes si v tomto smere nevybral ešte extrémnejší prístup? Možno chce v Bahrajne úmyselne navodiť dojem, že je na tom zle.

To Hamilton odmietol. “Boli by sme na tom naozaj dobre, keby sme sa dostávali do pretáčavých šmykov a jazdili takto hrozne, len aby sme zakryli našu rýchlosť. Nie je to tak. Čelíme veciam, cez ktoré sa snažíme dostať. Ako som povedal, ostatní sa trápia menej. Ale ktovie? Možno budúci týždeň už tomu budeme rozumieť lepšie.”

Súvisiace články