logo F1online.sk

Verstappen sa “škaredého” Mercedesu nebojí

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2022

Bočnice Mercedesu sú jedinečné. Znamená to, že sa v Brackley vybrali nesprávnym smerom, alebo že zablúdili všetci ostatní? Max Verstappen takéto obavy nemá. Hovorí, že s výsledkami Red Bullu RB18 je spokojný a na strieborné šípy ani veľmi nehľadí.

Mercedes dnes z garáže vytiahol monopost, ktorého konštrukcia sa podľa inžinierov veľmi nezmenila, avšak karoséria vyzerá úplne inak; bočnice akoby ani nemal. Christian Horner začal okamžite signalizovať poplach, no keď sa na tento monopost novinári spýtali Maxa Verstappena, najskôr z neho vypadlo prosté: “Ale je škaredý, všakže?”

Po chvíli sa rozosmial a celkom uvoľnený jasne odkázal, že momentálne si nerobí starosti s tým, že by filozofia jeho auta nebola tá správna a že priblížiť sa k riešeniu Mercedesu nebude také jednoduché. “Je to úplne iný štýl práce s autom a len teraz nám ho ukázali,” nechcel ešte hodnotiť možnosti jeho kopírovania. “My sa koncentrujeme len na seba, pretože len to dokážeme kontrolovať. Tak sme pracovali vždy a myslím si, že to u nás funguje najlepšie.”

“Vlani som to veľakrát spomínal a tento rok to budeme musieť zopakovať. Aj keď to auto vyzerá inak, je tu stále veľa neznámych premenných, o ktorých sa musíme dozvedieť viac. Nemám vôbec starosti,” ubezpečuje úradujúci šampión.

A napokon ani Red Bull ešte nevytiahol všetky svoje tromfy. Avizovaný balík vylepšení vo štvrtok predstaviť nechcel a teraz môžeme len špekulovať, či nám ho ukáže v piatok alebo až v sobotu. Dovtedy bude zbierať dáta a spoznávať svoje auto.

V Barcelone v tom vraj boli veľmi úspešní. “Vyzeralo to dobre, so všetkým, čo sme spravili, sme boli spokojní, to isté platí o simulátore. Mali sme dobré testy. Dnes som zatiaľ nemal priestor stráviť nejaký čas v garáži, ale počul som, že všetko prebieha hladko. Som spokojný.”

“Myslím si, že hlavnou prioritou je pokúsiť sa pochopiť, čo vlastne chcete od svojho auta, vyskúšať rôzne veci po stránke nastavení, taktiež pre iné okruhy,” dodáva Verstappen, ktorý má jasný cieľ: “V aute nie je nič vo svojej podstate zlé, len hľadáme správny balans medzi rýchlymi a pomalými zákrutami.”