logo F1online.sk

Mazepin: O zrušení zmluvy som sa dozvedel iba pätnásť minút pred zverejnením

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2022

Nikita Mazepin zažil krátku, ale zato intenzívnu kariéru vo Formule 1. Bol nútený ju nedobrovoľne opustiť už vo veku 23 rokov. Aby poskytol svetu svoj pohľad na vec, rozhodol sa na stredu zvolať tlačovú konferenciu. Stalo sa tak krátko po tom, čo oznámil vytvorenie iniciatívy We Compete As One. Zvedaví sme boli hlavne na objasnenie okolností jeho odchodu z Haasu.

Posťažoval sa hlavne na to, že jeho dnes už bývalý tím nijako neprihliadol na ochotu urobiť ústupky, takisto sa mu nepáči komunikácia zo strany Haasu. O svojom konci sa vraj dozvedel krátko predtým, než americký tím vydal oficiálne stanovisko.

„Bol som pripravený súťažiť pod neutrálnou vlajkou,“ prehlásil Mazepin. „FIA to najprv svojim rozhodnutím umožnila (v utorok 1. marca, pozn. red.) a ja by som s tým ochotne súhlasil. Avšak deň pred zrušením mojej zmluvy zaslali dodatočný list (vo štvrtok, 4. marca, pozn. red.). Študovali sme ho a skúmali naše možnosti, pretože v ňom bolo veľa klauzúl. Na druhý deň ráno som sa však dozvedel o ukončení mojej zmluvy.“

„Nebol ani čas na list reagovať a odpovedať ‚áno‘ alebo ‚nie‘. Skrátka ma vyhodili,“ dodal Mazepin.

FIA v tomto liste okrem iného požadovala od športovcov a tímov aj vyjadrenie solidarity ľudu Ukrajiny ako jednu z podmienok. To bolo dosť na hrane s tým, čo sa v súčasnosti vyžaduje od ruských občanov v prípade, ak nechcú byť perzekuovaní. Mazepin sám nepovedal, či by bol ochotný s touto podmienkou súhlasiť. Vieme však, že ruský tím G-Drive (takisto ho vedú ľudia blízki súčasnej ruskej vládnucej klike) vo WEC to odmietol a zo súťaže odstúpil.

„O svojom konci som sa dozvedel v rovnakom čase, ako sa to objavilo v médiách. Nebol som na to pripravený, nijako mi to nenaznačili a nesnažili sa ma podporiť slovami ako: ‚vieš, rozhodli sme sa takto a toto rozhodnutie bude o pätnásť minút vonku, buď na to pripravený.‘ Samozrejme, prišlo mi veľa správ od ľudí, no ja som sa to dozvedel v rovnakom čase ako vy,“ povedal Mazepin.

Ten zároveň priznal, že so šéfom tímu Güntherom Steinerom nekomunikoval a ani to urobiť neplánuje. Od Haasu dáva ruky preč a hovorí, že svojmu bývalému zamestnávateľovi už nedôveruje.

„S Güntherom som sa bavil naposledy v Barcelone počas tretieho dňa testov. Nepovedal mi nič o tom, aké rozhodnutie tím chystá, teda okrem informácie, že dajú vedieť môjmu manažérovi do 4. marca. Potom prišlo to tlačové stanovisko, v ktorom som si prečítal, že môj kontrakt bol zrušený. Osobne som s ním však nehovoril,“ povedal Mazepin, ktorý sa neplánuje s Haasom naťahovať o svoju sedačku, jeho rodine ide iba o to, aby dostala späť peniaze, ktoré Uralkali do tímu v tomto roku vložilo.

„Už sa nechcem vrátiť na miesta, kde ma nechcú. Formula 1 je nebezpečný šport a musíte svojmu tímu veriť, keďže je to otázka bezpečnosti. Haasu už nedôverujem,“ dodal.

Súvisiace články