logo F1online.sk

Racing Point nevylučuje tímovú réžiu

Sergio Pérrez
© Racing Point
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 7. 2020

Racing Point sa na Hungaroringu javí ako druhá sila a pred nedeľou má reálne zarobené na pódium. Lance Stroll a Sergio Pérez si v kvalifikácii zaistili druhý rad na štarte a vyštartujú na výhodnejšej strednej zmesi pneumatík.

V pretekoch sa však môže stať čokoľvek, zvlášť ak do hry zasiahnu poveternostné podmienky. Hneď za Racing Pointom štartujú obe Ferrari, ktoré avizujú lepšiu pretekovú rýchlosť a posledné slovo určite nepovedal ani Max Verstappen.

Ak si chce tento ambiciózny tím pripísať prvé pódium od Azerbajdžanu 2018, musí v nedeľu všetko zrealizovať bezchybne. Prvým kľúčovým okamihom bude štart, kde sa môžu Stroll a Pérez ocitnúť blízko pri sebe. „Musia si navzájom nechať dostatok miesta. Prvé a druhé kolo je kritické. Musíme si byť istí, že v týchto kolách nepríde medzi nimi k žiadnemu kontaktu,“ povedal šéf tímu Otmar Szafnauer.  

V Racing Pointe majú zo sezón 2017 či 2018 nemilé skúsenosti z interných súbojov svojich jazdcov. Kontakty vtedajšej dvojice Pérez – Ocon ich stáli množstvo bodov a možno aj niekoľko pódií. „Zajtra sa s našimi pilotmi budeme rozprávať, aby sme sa uistili, že tím je na prvom mieste a neskĺzneme do vecí, ktoré sme zažili v minulosti,“ pokračoval Szafnauer.

Aj v úvodných dvoch veľkých cenách mal Racing Point našliapnuté k výrazným bodovým zápisom. Naplno sa však ukázalo, že úspech v pretekoch nie je len o čistej rýchlosti. V prvých pretekoch vypadol Stroll pre poruchu motora a Pérezovi nevyšla stratégia, v druhých zase Stroll nevedel prejsť cez Ricciarda a Pérez bol pri ataku na Albona tak netrpezlivý, že si poškodil predné krídlo a klesol až za Landa Norrisa na McLarene.

Aj napriek dnešnej pomerne výraznej výhode oproti konkurencii, za ktorú môžeme v tomto prípade považovať aj Ferrari či Red Bull, nemajú v tomto tíme nič vyhrané. Môže sa k slovu dostať aj tímová réžia?

„Sú to veci, o ktorých budeme hovoriť. Musíte si pamätať, že toto je tímový šport a my chceme získať maximum bodov. Snáď budeme mať dobrý, čistý štart. Pokiaľ bude naša preteková rýchlosť taká, akú si predstavujeme, a budeme vpredu, tak odpoveď na otázku o tímovej réžii je áno. Stále si však myslím, že nás čaká bitka s autami okolo nás. Ferrari sa na tomto okruhu vždy darilo, na štartovom rošte sú hneď za nami.“

Lance Stroll dosiahol najlepší kvalifikačný výsledok kariéry (v Monze 2017 síce štartoval druhý, no v kvalifikácii bol štvrtý a posunul sa kvôli penalizáciám dvoch jazdcov pred ním), no opäť zdolal svojho tímového kolegu a pred pretekmi je patrične nabudený. Verí, že tímová réžia do hry nevstúpi. „Každý by mal mať právo pretekať. Verím, že budeme môcť skutočne bojovať. Sergio bude bojovať o pódium, ja budem bojovať o pódium. Nestál som na ňom dva či tri roky (od Azerbajdžanu 2017, pozn. red.), takže verím, že budeme mať dobrý štart a dobré preteky,“ povedal Lance Stroll, ktorý mimochodom pred rokom štartoval na Hungaroringu devätnásty a medziročne sa zlepšil o neuveriteľných 3,165 sekundy. A ostatní si môžu len lámať hlavu, kde Racing Point našiel za rok bez zmeny pravidiel cez tri sekundy…

Súvisiace články