logo F1online.sk

Marko podporuje zotrvanie Mazepina na štartovom rošte

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková2. 3. 2022

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko ide proti prúdu, keď podporil včerajšie rozhodnutie FIA ohľadom ponechania Nikitu Mazepina z Haasu v seriáli Formuly 1. Na utorkovom mimoriadnom zasadnutí Svetovej rady motoristického športu, na ktorom sa diskutovalo o rusko-ukrajinskej kríze, sa FIA prekvapivo vzoprela súčasnému medzinárodnému trendu a vyhlásila, že ruským jazdcom umožní pokračovať.

Haas ešte počas minulotýždňových testov na okruhu Catalunya odstránil logá svojho ruského sponzora – firmy Uralkali, pričom z monopostov zmizlo bielo-modro-červené sfarbenie. Marko je toho názoru, že to stačí. „Ak sa Mazepin udrží v tíme bez finančnej podpory Uralkali, podľa môjho názoru nie je potrebné ho vylúčiť kvôli jeho občianstvu.“

„Ani Medvedev nebol vylúčený z medzinárodného tenisu. Problémom je ruské financovanie,“ povedal poradca Red Bullu. Tu treba spomenúť, že ani taká NHL ako jedna z najväčších športových organizácií na svete, nevyhodila ruských hokejistov, nakoľko podľa jej vedenia tu hrajú za svoj klub a nie v mene národa. Zároveň ale zastavujú všetky obchodné vzťahy s Ruskom, pričom vypínajú ruskú verziu stránky tejto súťaže, ako aj všetky sociálne siete.

Najvýraznejšou reakciou FIA na ruskú inváziu je určite zrušenie Veľkej ceny Ruska, ktorá sa mala konať v septembri. Okrem toho organizácia zrušila na okruhoch prítomnosť ruských farieb a vlajok. Ruskí sponzori síce neboli vyslovene zakázaní, Rakúšan si však myslí, že postačí širšie spoločenské obmedzenie ruského financovania. „So všetkými opatreniami na obmedzenie platobného styku nebude ďalšie financovanie vôbec možné. Myslím si, že sa to vyrieši samo.“

Čo sa týka Nikitu Mazepina, ten to nebude mať také jednoduché. Zrejme ho čakajú problémy s vízami. Aktuálne už dostal zákaz zúčastniť sa pretekov v Silverstone a je veľmi pravdepodobné, že Haas opustí.

Nemôžeme ešte opomenúť, že medzitým si také Ferrari zo situácie ťažkú hlavu nerobí. Stajňa z Maranella totiž odmietla tvrdenia, že by mohla prísť o kľúčového ruského sponzora. „Kaspersky je globálna spoločnosť,“ trvá na svojom šéf tímu Mattia Binotto.