logo F1online.sk

Ecclestone: Putin je čestný človek, preteky v Soči by som usporiadal

Vladimir Putin a Bernie Ecclestone
© FOM
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková2. 3. 2022

Bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone priam šokujúco obhajuje Vladimira Putina, a to všetko v čase ruskej invázie na Ukrajinu, čoho dôsledkom v Kyjeve a iných mestách aj dnes umierajú na následky výbuchov nevinní ľudia.

Z nedávneho rozhovoru pre Times Radio sa javí, že Ecclestone vôbec nezavrhuje Putinovu agresiu na Ukrajine. Práve naopak, prekvapivo sa ho zastáva, pričom tvrdí, že nie je osobou, ktorá by tieto kroky odsudzovala. Je známe, že 91-ročný Brit má so šéfom Kremľa dobré vzťahy, z čoho pravdepodobne vyplývajú jeho absolútne necitlivé vyjadrenia.

Na základe fotografií kolujúcich po internete je jasné, že britský miliardár sa s Putinom aj osobne stretával. „Ako človek mi pripadal veľmi priamy a čestný. Urobil presne to, čo povedal, že urobí, a to bez akýchkoľvek rečí.“ Keď moderátorka namietala, že Putin v skutočnosti nebol čestný, keďže nedodržal svoje slovo a napadol Ukrajinu, jednoducho len odpovedal: „Okolnosti sa môžu zmeniť, však?“

Podnikateľ už pred piatimi rokmi rozvíril vody, keď povedal, že keby na Putina niekto mieril so samopalom, bol by ochotný ho brániť vlastným telom. Ruského prezidenta vtedy označil za dobrého človeka, ktorý vždy pracoval za ľudí. Dokonca zašiel ešte ďalej, keď vyhlásil, že pokiaľ ide o neho, šéf Kremľa by mal viesť Európu. Prezradil, že nie je zástancom demokracie, pričom na európskom kontinente považuje vládu diktátora za nevyhnutnú.

Keď sa vrátime do súčasnosti, je zjavné, že Ecclestonovu mienku o Putinovi nezmenili ani desivé obrázky či videá zbombardovaných civilných štvrtí na Ukrajine. Ide o sklamanie, nakoľko sa Rusom v súčasnosti z pochopiteľných dôvodov obracia chrbtom celý športový svet. UEFA a FIFA už rozhodli o zákaze účasti všetkých ich tímov vo svojich súťažiach. Takisto IIHF ruských hokejistov vylúčila z tohtoročného šampionátu, ako aj z iných svojich podujatí.

Formula 1 aspoň čiastočne nasledovala ich príklad, keď v piatok oznámila, že minimálne v roku 2022 tímy nezavítajú na preteky v Soči. Tento krok však v čase rozhovoru s Ecclestonom nebol známy. On sám by s tým ani nesúhlasil. „Myslím si, že to veľmi závisí od toho, aká je presná situácia medzi Ukrajinou a Ruskom. To, že sa v Rusku konajú preteky, nebude mať žiadny vplyv na nič iné, čo sa deje vo svete. Predpokladám, že o tom rozhodnú ľudia, ktorí sú do podujatia zapojení, pretože iní si možno myslia, že to, čo urobilo Rusko, bolo správne. Ako teda môže niekto iný posúdiť, čo presne sa dnes deje, ak nie sú priamo pri tom?“

Ešte pred samotným verdiktom FIA sa napríklad pilot Red Bullu Max Verstappen vyjadril, že nie je správne sa zúčastniť veľkej ceny v krajine, ktorá je vo vojne. Britský miliardár však veril, že preteky by sa mohli bez problémov konať aj bez úradujúceho šampióna. „Samozrejme, že môžu. Je to len jeden človek. Myslím si, že je len na vedení Formuly 1 a FIA, aby rozhodli, či to považujú za správne alebo nie.

Ja s tým neviem nič spraviť. Či si myslím, že to bude pre šport škodlivé? Naozaj nevidím dôvod, prečo by mal jeden šport nasledovať druhý,“ povedal Ecclestone, ktorý okrem iného nechápe ani to, prečo sú ruské peniaze vo vrcholnom motoristickom športe zrazu niečo zlé.

Súvisiace články