logo F1online.skF1online.sk

Prezident FIA zvoláva mimoriadne stretnutie Svetovej motoristickej rady

FIA
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2022

Svet športu sa uzatvára pred Ruskom a Bieloruskom. Na základe udalostí z posledných dní a vojne na Ukrajine podnikajú medzinárodné športové federácie najrôznejšie kroky voči menovaným krajinám. Nezaostane ani Medzinárodná automobilová federácia. Jej prezident zvoláva na utorok mimoriadne stretnutie Svetovej motoristickej rady. Témou bude kríza na Ukrajine.

FIA zrejme bude nasledovať príklady futbalových FIFA a UEFA, hokejovej IIHF i ďalších. Tieto po odporúčaní Medzinárodného olympijského výboru, aby bolo Rusko vylúčené z medzinárodných športových súťaží, podnikli razantné kroky. Rusi si nezahrajú marcovú baráž o postup na MS 2022 a Spartak Moskva skončil v osemfinále Európskej ligy. Až do odvolania neuvidíme ruskú futbalovú reprezentáciu ani žiadny ruský futbalový klub na žiadnej súťaži pod hlavičkou FIFA a UEFA.

Podobne zakročila aj IIHF. Rusko a Bielorusko boli vylúčené z tohtoročných hokejových majstrovstiev sveta a mestá Novosibirsk a Omsk prišli o organizáciu budúcoročných majstrovstiev sveta juniorov. Národný tím týchto dvoch krajín sa nesmie do odvolania zúčastniť žiadnej súťaže pod hlavičkou IIHF.

Po týchto krokoch sa asi dá predpokladať, ako bude reagovať FIA, avšak radšej si počkajme. „Na utorok som zvolal mimoriadne stretnutie Svetovej motoristickej rady, na ktorom prediskutujeme záležitosti týkajúce sa pretrvávajúcej krízy na Ukrajine,“ napísal na sociálnych sieťach prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Formula 1 už oficiálne zrušila Veľkú cenu Ruska, zrušené boli aj ďalšie automobilové a motocyklové preteky na území najväčšej krajiny sveta. Čo však môže „vypadnúť“ z utorkového stretnutia? Nuž, vzhľadom na kroky FIFA či IIHF sa dá očakávať úplný zákaz ruských a bieloruských jazdcov a stajní na súťažiach pod hlavičkou FIA. Presne o to federáciu žiada aj samotná Ukrajina.

Na stretnutí 28 členov bude aj zástupca Ruskej automobilovej federácie Viktor Krjanov. Nemalo by nás prekvapiť, keby FIA rozhodla o úplnom zákaze súťaženia tým, ktorí sú držiteľmi licencií ruskej a bieloruskej automobilovej federácie. To by v praxi znamenalo, že bez ohľadu na rozhodnutie tímu Haas bude Nikitovi Mazepinovi zakázané pokračovať v jeho formulovej kariére.

Súvisiace články

Diskusia