logo F1online.sk

Čo s VC Ruska? Mazepin ešte v stredu veril, že sa odjazdí…

Soči, Rusko
© Twitter/Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala24. 2. 2022

Nad Veľkou cenou Ruska po dnešnom ráno visí obrovský otáznik. Bolo by vôbec možné akceptovať, aby sa za súčasnej situácie Formula 1 vybrala do krajiny, ktorá vyvolala otvorený vojenský konflikt? Máme už pár indícií, že v Soči sa jazdiť nebude.

Na Rusko bolo v poslednom období uvalených množstvo sankcií a šport nie je výnimkou. V zákulisí sa už živo diskutovalo napríklad o tom, že UEFA by mohla Petrohradu odňať finále tohtoročnej Ligy majstrov a presunúť ho do inej krajiny.

Po štvrtkovom spustení invázie na Ukrajinu môžeme čakať, že tieto sankcie sa ešte sprísnia. Formule 1 by určite neprospelo, keby teraz začala hrať mŕtveho chrobáka a trvala na tom, že si na svoj účet pripíše desiatky miliónov za usporiadanie septembrovej Veľkej ceny Ruska.

Prípadné obchodné embargo s ruskými spoločnosťami či ďalšie finančné postihy by mohli mať vážny dopad nielen na spomínané preteky a naplánovaný presun F1 do Petrohradu, ale aj na Haas, ktorý financuje svoje operácie práve z ruských peňaženiek, z ruskej spoločnosti Uralkali.

Ešte na začiatku februára šéf Haasu Günther Steiner veril, že sankcie jeho tím vážnejšie nezasiahnu a ak áno, je pripravený sa s nimi vysporiadať. Veľké obavy v stajni z Kannapolisu nebolo cítiť ani v prvý deň predsezónnych testov. Mazepin si nerobil starosti, že by sa tento rok nepredstavil pred svojimi fanúšikmi.

“Podľa našich informácií od Formuly 1 preteky pokračujú podľa plánu a určite ma na nich uvidíte,” povedal Nikita Mazepin v stredu, keď ho situácia ešte príliš neznepokojovala. “Nemám žiadne obavy, pretože som vždy bol veľkým podporovateľom športu bez politiky.”

Dnes však už situácia zašla ďaleko za hranice obyčajnej politiky. Zdá sa, že Formula 1 na ňu predsa len zareaguje pomerne svižne. Niektorí fanúšikovia si hneď v stredu všimli, že z oficiálnej ponuky lístkov sa vytratilo Soči — na oficiálnom webe si už vstupenky na VC Ruska nekúpite.

Čo je ešte zaujímavejšie, v stredu sa na tej istej stránke objavila ponuka k VC Turecka 2022. Keď sa informácia o tejto skutočnosti rozšírila do sveta, z ponuky zmizla. Toto všetko sú, samozrejme, len indície toho, čo by mohlo nasledovať, no nie žiadna garancia. Na ne si budeme musieť ešte počkať.

Čo uviedol hovorca F1 na margo budúcnosti VC Ruska? “Rovnako ako mnohí iní aj Formula 1 pozorne sleduje vývoj udalostí a momentálne nekomentuje preteky naplánované na september. Budeme pokračovať vo veľmi pozornom monitorovaní situácie.”

Kráľovná motoršportu bez nie veľmi vydareného okruhu v Soči prežije, no podarí sa to isté Haasu bez ruských peňazí?