logo F1online.skF1online.sk

Niektorí komisári sa bračekujú s istými jazdcami, upozorňuje Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2022

Medzinárodná automobilová federácia sa minulý týždeň oficiálne pustila do neľahkej úlohy; chce zabezpečiť, aby rozhodovanie počas veľkých cien bolo efektívnejšie a najmä konzistentnejšie. Budú na to stačiť tie opatrenia, ktoré pred týždňom predstavil prezident FIA? Podľa Lewisa Hamiltona toho treba spraviť viac. Brit by si chcel posvietiť aj na komisárov, ktorí vraj nie sú nestranní.

Nekonzistentnosť rozhodnutí je v posledných rokoch opakujúcim sa problémom, ktorý frustruje tímy, pilotov aj fanúšikov. Môžeme špekulovať, čo je za tým… Je to fakt, že sú pravidlá napísané nejasne, že sa komisári každý víkend menia a kvôli tomu aj ich meter, alebo je v tom ešte niečo iné?

Lewis Hamilton si myslí, že nekonzistentnosť pramení aj z nestrannosti. Niektorí komisári vraj majú medzi pilotmi svojich obľúbencov a keď majú rozhodovať o nich, automaticky sú o čosi miernejší. Hamilton by preto privítal, keby bola skupina potenciálnych komisárov rôznorodejšia a keby z nej vypadli tí neobjektívni.

“V miestnosti komisárov chcem vidieť viac žien. Myslím, že vlani sme tu mali len jednu alebo dve ženy. Bolo by super, keby sme mali aj muža a aj ženu ako dvoch riaditeľov pretekov, o ktorých sa teraz bavia. Myslím si, že toto by bol skvelý spôsob, ako podporiť diverzitu,” uvažoval Lewis Hamilton v Barcelone.

O malú chvíľu na tú istú tému pokračoval: “Chcel som len dodať, že musíme zabezpečiť, aby sme mali aj nestranných komisárov. Niektorí piloti sú veľmi, veľmi dobrí priatelia s istými ľuďmi, niektorí s istými ľuďmi aj cestujú a tí si ich potom obľubujú. Podľa mňa potrebujeme ľudí, ktorí nie sú nikomu naklonení a pri rozhodovaní stoja presne uprostred.”

Šéf Mercedesu Toto Wolff si však nemyslí, že by komisári úmyselne nadržiavali niektorej zo strán preto, že sa s ňou dôvernejšie poznajú. “V miestnosti komisárov potrebujeme profesionalizmus. Nemyslím si, že by tam bola prítomná nejaká vedomá náklonnosť, sú to inteligentní ľudia.”

Dôležité je teraz najmä to, aby z pohľadu riaditeľstva pretekov a aj komisárov boli nastavené nejaké štandardy. “Všetci to očakávajú. Máme tu niekoľko veľmi dobrých ľudí, na ktorých môžeme stavať. Najdôležitejšia je — a o nej sme sa bavili vlani — téma nekonzistentnosti. Nemalo by tu byť veľa priestoru na interpretáciu pravidiel, nemala by tu byť ani akási zhovievavosť v závislosti od toho, aký by niečo mohlo mať dopad. Pravidlá sú pravidlá. Teraz sa všetko reštrukturalizuje a ja mám dôveru v Mohameda (bin Sulajema, prezidenta FIA, pozn. red.), že tieto štruktúry vyladíme.”

Súvisiace články

Diskusia