logo F1online.skF1online.sk

Wolff o príchode nového tímu: Potrebujete asi tak miliardu

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2022

Michael Andretti to skúša znovu. Vlani neuspel so svojou snahou odkúpiť Sauber, teraz sa vytasil s tým, že si založí úplne nový tím. Mnohých tieto novinky zaskočili a ozvalo sa veľa skeptických ohlasov. Američanom vraj chýba dostatočné financovanie, aj keď oni tvrdia, že všetky podmienky stanovené FIA spĺňajú. Šéf Mercedesu Toto Wolff vyčíslil počiatočné investície na založenie nového tímu na asi jednu miliardu dolárov.

Súčasná Concorde Agreement vyžaduje, aby nový tím (okrem iného) vyplatil tým súčasným finančnú kompenzáciu 200 miliónov dolárov. Keďže sa s novým celkom budú deliť o všetky podiely, je týchto „20 miliónov na hlavu“, skôr cena útechy než reálna kompenzácia. Pre mnohých záujemcov však takáto ohromujúca suma predstavuje škrt cez rozpočet.

Andretti už síce ohlásil, že je pripravený týchto 200 miliónov zaplatiť, avšak to je v porovnaní s ostatnými výdavkami na založenie pretekárskeho tímu stále nič.

„Andretti je nesporne významné meno a americký trh je pre tento šport dôležitý,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorého cituje The Race. „Každý tím musí so svojim príchodom priniesť hodnotu navyše. Podľa môjho názoru to nie je len o zaplatení 200 miliónov, ale treba tiež ukázať, čo môžete urobiť pre ďalšie tímy, Formulu 1 a FIA. Len takto totiž môže tento šport rásť.“

„Toto je absolútny vrchol, toto je Liga majstrov alebo NFL. Nie je v úmysle FIA a F1 len tak prerozdeľovať licencie za pochodu.“

„Ak je to však dobrá značka, s dobrými ľuďmi a nevyhnutným financovaním, tak prečo nie? Toto však nie je len o 200 miliónoch, ak chcete v tomto klube o niečo hrať, potrebujete okolo jednej miliardy,“ prehlásil Wolff.

Zmeny, ktorými si Formula 1 v posledných rokoch prešla, sú z finančného hľadiska nepochybne prospešné. Rozdelenie príjmov je spravodlivejšie a rozpočtový strop so sebou prináša férovejšie šance pre všetkých. To nepochybne teší nielen fanúšikov, ale aj akcionárov, keďže finančná udržateľnosť športu sa odráža aj do hodnoty akcií.

„Je skvelé sledovať, že existuje záujem ľudí o vstup do Formuly 1. Andretti je určite veľké meno vo svete motoršportu. Nie sú pritom jediní, ktorí hovoria o svojom vstupe,“ povedal boss Red Bullu Christian Horner.

„Concordská dohoda však stanovuje jasné kritériá, ktoré musia byť splnené a schválené. Táto dohoda slúži na ochranu desiatich súčasných tímov, nie aby pretriedila potenciálnych záujemcov,“ dodal šéf Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia