logo F1online.skF1online.sk

Russell: Vytvorenie virtuálnej kontrolnej miestnosti je skvelý nápad

George Russell
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 2. 2022

Jazdec Mercedesu George Russell víta sériu zmien týkajúcu sa spôsobu riešenia incidentov v F1, ktoré minulý týždeň oznámila FIA. Po viacerých kontroverziách ohľadom trestov, ktoré komisári udelili pilotom v posledných sezónach, ako aj po rozruchu okolo decembrovej Veľkej ceny Abú Zabí, urobil prezident FIA Mohamed bin Sulajem potrebné kroky smerom k zlepšeniu situácie.

Jednou z výrazných zmien je zavedenie virtuálnej kontrolnej miestnosti pretekov, podobnej systému virtuálneho asistenta rozhodcu (VAR), ktorý sa v poslednom desaťročí začal používať vo futbale. Toto stanovište bude mať za úlohu asistovať samotnému riaditeľovi pretekov a dávať mu rady. Russell ako prezident Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA potvrdil, že FIA si pred rozhodnutím o nových systémoch vyžiadala názor priamo od pilotov.

„GPDA hovorila s FIA, vyhlásil George Russell. Ale aby sme boli k nim spravodliví, treba povedať, že hneď po Abú Zabí boli neuveriteľne proaktívni, aby našli lepšie riešenia.

Myslím si, že riešenie VAR je skvelé a dáva zmysel mať ďalšiu pomoc, ľudí, ktorí analyzujú naživo, ako aj viac vstupov, aby sme získali prehľad a mohli sa rýchlejšie rozhodnúť. Doba napreduje, veci sa posúvajú. Spôsob, akým jazdci využívajú pravidlá, je pochopiteľný a rovnako aj FIA musí urobiť viac, aby to kompenzovala, pretože každý tím, každý jazdec bude vždy hľadať spôsob, ako získať výhodu,“ vysvetlil nový tímový kolega Lewisa Hamiltona.

Russell verí, že ide o pozitívnu vec, ktorá eliminuje sporné momenty a pridá na transparentnosti. „Myslím si, že potrvá nejaký čas, kým sa to skutočne zlepší, ale určite je to krok správnym smerom. Nikdy to však nebude stačiť. Vždy bude treba spraviť viac. Podľa mňa VAR a robiť čo najviac vecí virtuálne, môže byť len prospešné.“

Súvisiace články

Diskusia