logo F1online.sk

Hamilton sa zastal Latifiho: Sociálne siete nerobia dostatočne dobrú prácu

Mercedes W13,Lewis Hamilton, George Russell, Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2022

Nicholas Latifi si po Veľkej cene Abú Zabí prešiel naozaj krušným obdobím. Jeho sociálne siete zaplavili ľudia, ktorí sa spoza klávesnice neštítili absolútne ničoho. Prišli dokonca aj vyhrážky smrťou, ktoré kanadský pretekár nemohol zobrať na ľahkú váhu. Rodák z Montrealu však mal (na rozdiel od ďalších miliónov ľudí) šťastie, že sa mu dostalo veľkej podpory. Tá prišla aj od samotného Lewisa Hamiltona.

Internetová šikana je jeden z najzávažnejších problémov súčasnej doby a jej hlavným dejiskom sú sociálne siete. Nicholas Latifi mal šťastie v nešťastí, avšak na svete žijú milióny ľudí, ktorí sú tomuto problému vystavení bez potrebnej pomoci. A práve preto musia podľa názoru pilotov Mercedesu zakročiť samotné sociálne siete a zastaviť to.

„Určite si nemyslím, že by došlo k potrebnej zmene alebo že by sociálne siete robili dostatočne dobrú prácu. Musíme na nich naďalej vyvíjať tlak, aby podnikli potrebné kroky,“ vyzýva Lewis Hamilton.

„Mentálne zdravie je skutočne dôležitá vec a skrz tieto platformy zažívajú ľudia šikanu, ktorú si nikto nezaslúži a ktorá by nemala byť nikým tolerovaná. Sociálne siete sú schopné podniknúť kroky a zmeniť to, nezdá sa však, že by konali dostatočne rýchlo. Myslím si teda, že na nich potrebujeme naďalej vyvíjať tlak,“ hovorí sedemnásobný majster sveta.

Tieto slová prichádzajú krátko po tom, čo Latifi odhalil, aké kroky podnikol v záujme vlastnej bezpečnosti. Priznal tiež, že mu Hamilton ohľadne udalostí zo záveru minulej sezóny písal. „Bol som s Nicholasom v kontakte,“ pokračoval Lewis. „Má moju plnú podporu a viem, aké náročné to môže byť v týchto situáciách.“

„Myslím, že je dôležité, aby vedel, že má podporu ľudí okolo seba. Tento šport je o veľkej vášni a preto je taký skvelý. Musíme ju však nasmerovať tým pozitívnym smerom, nie negatívnym,“ hovorí Hamilton.

Pridal sa aj jeho nový tímový kolega George Russell, ktorý je zároveň bývalým kolegom Latifiho. Kanadského pretekára ocenil aj za jeho tvrdú prácu.

„V tomto smere treba pre športovcov a osoby v centre pozornosti urobiť viac, pretože ľudia za klávesnicou si myslia, že majú právo povedať, čo sa im zapáči. Skoro sa pritom zabúda, že to hovoria niekomu, kto je tiež len človek. Rád by som v tomto smere urobil čo najviac, aj keď viem, že som len mladý pretekár a nemám o tom dostatočné znalosti, avšak rozhodne treba urobiť viac,“ hovorí Russell.

„Nicholasa mi bolo veľmi ľúto. Je to skvelý chalan a niečo také si určite nezaslúžil,“ dodal Russell.

Súvisiace články