logo F1online.sk

Hamilton a Verstappen nemôžu byť kamaráti kvôli veľkej rivalite, myslí si Webber

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková13. 2. 2022

Hoci už sezóna 2022 pomaly klope na dvere, debata o udalostiach, ktoré nastali v infarktovom poslednom kole pretekov v Abú Zabí a prakticky rozhodli o novom majstrovi sveta, neutícha. Aktuálne sa do nej zapojil aj bývalý pilot F1 Mark Webber.

Je vysoko pravdepodobné, že ostré súboje medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom budú pokračovať aj v nadchádzajúcej sezóne. „Je to ťažké. Myslím, že potrebujeme rok voľna. Oni potrebujú rok voľna. Stále majú nejaké staré jazvy, ktoré sa potrebujú zahojiť,“ povedal Mark Webber pre Wide World of Sports. V podobnom duchu sa nedávno vyjadril aj samotný čerstvý majster sveta, keď priznal, že takéto drámy nie je zdravé absolvovať každý rok.

Veľké súperenie medzi dvoma protivníkmi, ktorí vyčnievajú nad ostatnými, šport vždy oživí. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo vo futbale či naša Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou v zjazdovom lyžovaní sú toho živým dôkazom. Inak tomu nie je ani v F1, veď práve vďaka rivalite medzi pilotom Mercedesu a Red Bullu bola uplynulá sezóna takým intenzívnym zážitkom. Môže však medzi nimi panovať aj kamarátstvo? Podľa Webbera určite nie teraz. „To by sa mohlo stať po skončení ich kariéry – môžu si spolu dať červené víno. Ale kým budú pretekať proti sebe, budú veľkými rivalmi, a to je to, čo v športe chceme.“

V sezóne, v ktorej sa Hamilton a Verstappen trikrát zrazili, získal Holanďan titul za kontroverzných okolností, keď v poslednom kole Veľkej ceny Abú Zabí po nehode Latifiho a spornom reštarte safety caru predbehol Hamiltona. Krátko nato nastalo na sociálnych sieťach britského pilota hrobové ticho. Presne 55 dní nekomunikoval, čo vyvolalo špekulácie, že sa chystá ukončiť kariéru. Po prelomení mlčania to ale vyzerá tak, že je opäť odhodlaný ísť do boja.

Záver minulej sezóny bol preňho psychicky veľmi náročný. 99 percent času v týchto pretekoch viedol. Keď prehráte takýmto spôsobom, nezáleží na tom, kto ste, je to veľké sústo na prehltnutie. V poslednom kole sa cítil okradnutý, pretože nemohol bojovať. Nemal ako bojovať a nie jeho vinou. Bojoval proti niečomu, čo nemohol ovplyvniť. Keď je Max Verstappen na čerstvých pneumatikách, je to skutočná výzva,“ komentuje Austrálčan záver uplynulého ročníka.

Vyšetrovanie spomínaného incidentu zo strany FIA stále prebieha, pričom záver by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Takisto by sa čoskoro malo rozhodnúť aj o Masiho osude, ktorý stojí za diskutabilným rozhodnutím.

„Z hľadiska športu sme boli všetci sklamaní, že to takto skončilo; nie tak, ako by sme chceli. Obaja si zaslúžili zdvihnúť túto trofej, ale vôbec sme nechceli, aby to takto dopadlo. Chceli sme rovnocenný zápas, čistý zápas a bohužiaľ jeden chlapík bol pod tlakom a so zviazanými rukami, ktorý sa musel rýchlo rozhodnúť. Samozrejme, pri spätnom pohľade by sa všetci zhodli na tom, že sme mohli urobiť niečo iné; to, čo sa stalo, nebol ideálny scenár,“ dodáva Webber.