logo F1online.sk

Nový dôkaz? FIA tvrdí, že vie o vysielačke medzi Wheatleym a Masim

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 2. 2022

Veľká cena Abú Zabí je už dávno za nami, nuž nebolo ťažké nadobudnúť presvedčenie, že v tejto súvislosti už nič nedokáže prekvapiť a opäť rozdúchať emócie. Opak je pravdou, pred pár hodinami sa sociálnymi sieťami ako smršť prehnalo nové video, na ktorom majú byť zachytené “nové dôkazy” o tom, ako Red Bull úkoloval Michaela Masiho.

Množstvo vysielačiek z priebehu Veľkej ceny Abú Zabí dokazovalo, že každá zo strán sa snažila tlačiť na riaditeľa pretekov, aby rozhodol v jej prospech. V zápale boja sme počuli šéfov Tota Wolffa a Christiana Hornera, ale aj športových riaditeľov Rona Meadowsa a Jonathana Wheatleyho.

Jedna z vysielačiek sa však vyhla pozornosti verejnosti a vyplávala na povrch len v posledných dňoch. Sú na nej zachytené momenty bezprostredne pred reštartom pretekov, keď sa mal Michael Masi rozhodnúť, či prepustí pomalšie autá a koľko bude čakať, než povolá bezpečnostné vozidlo do boxov. Podľa Mercedesu mal vyčkať jedno celé kolo…

Vtom sa však Michaelovi Masimu vo vysielačke ozval športový riaditeľ Jonathan Wheatley s radami: “Autá, ktoré strácajú kolo, nemusíš pustiť, aby odkrúžili celé kolo a potom sa zaradili späť na koniec balíka. Stačí, ak ich pustíš a môžeme pretekať.” Masiho odpoveď bola jasná a nakoniec aj presne podľa tejto rady konal: “Rozumiem, len nám daj sekundu.”

Je to dôkaz toho, že Michael Masi postupoval podľa pokynov Red Bullu? Vidí to tak nejeden fanúšik. Skloňujú sa slová ako “šok”, “zhnusenie”, niektorí žiadajú, aby Red Bullu okamžite strhli body za posledné preteky, aby Michael Masi a Jonathan Wheatley opustili šport.

Pribrzdime. Aj keď dokázal rozdúchať emócie, v skutočnosti nejde o žiaden nový dôkaz. K tejto vysielačkovej komunikácii sa mohol dostať každý, kto si 16. decembra 2021 na YouTube pustil vysielačkový zostrih kľúčových momentov z Abú Zabí.

O všetkom vedeli tímy a vedela o tom aj FIA, ktorej hovorcu cituje BBC: “Registrujeme to a je to súčasťou vyšetrovania,” stroho poznamenal na margo vysielačky, na ktorej je zaujímavé aj to, ako Masi na jej konci Wolffovi vysvetľuje, čo sa vlastne stalo. Použil pri tom veľmi podobné slová, aké zazneli od Wheatleyho: “Toto, it’s called a motor race, OK?”

V stredu sa z tohto videa na Twittri stal veľký hit šíriaci sa s hashtagom #F1xed. Odkaz je jasný: posledné preteky boli zmanipulované, víťaz bol dopredu dohodnutý. To všetko len pár dní pred prezentáciou výsledkov vyšetrovania na zasadnutí Komisie F1, ktoré sa uskutoční v pondelok.