logo F1online.sk

Domenicali už nechce pred pretekmi kľakať: Prejdime od gest k činom

Stefano Domenicali
© Twitter/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 2. 2022

Formula 1 sa chce v roku 2022 posunúť vo svojej predpretekovej ceremónii. Podľa šéfa športu Stefana Domenicaliho presunie iniciatíva We Race As One svoje sústredenie na ďalšie oblasti, ktoré budú zamerané na konkrétne činy, nie gestá.

Kľakanie pred začiatkom každých pretekov sa stalo tradíciou v roku 2020. Nie všetci piloti sa do nej však zapojili, napríklad Max Verstappen, Charles Leclerc či Kimi Räikkönen to odmietli. Toto gesto malo podporu Formuly 1 a iniciatívy We Race As One. To sa však v roku 2022 zmení a piloti na vykonanie tohto gesta už nebudú mať v oficiálnom programe vyhradený čas.

Samozrejme, každý jazdec môže naďalej „sám za seba“ učiniť akékoľvek gesto podľa svojej slobodnej vôle. „Nesmieme robiť politiku. Myslím si, že sa treba posunúť od gest k činom a sústrediť sa na diverzitu v našej komunite. Toto je prvý krok,“ prehlásil pre Sky Sports Stefano Domenicali, ktorý dodal, že podľa jeho názoru táto iniciatíva v posledných dvoch rokoch svoj účel splnila.

„Toto gesto bolo dôležité pre tých, ktorí naozaj verili, že je dôležité. Ako vždy musíme všetkých rešpektovať. Teraz sa však chceme posunúť ďalej a podniknúť ďalšie kroky,“ hovorí Domenicali, ktorý hlavného iniciátora tohto gesta, Lewisa Hamiltona, pochválil za jeho úsilie.

„Videl som v Lewisovej tvári a postoji jeho pozitivitu,“ povedal na margo „návratu“ britského šampióna na verejnosť. „Podľa mňa je to dôležité, pretože on je neuveriteľným prínosom nielen pre tento šport, ale pre celý svet. Môže sa už po ôsmykrát stať majstrom sveta.“

„Som si istý, že je plne sústredený na svoj cieľ. Čaká nás množstvo noviniek, čo je pre týchto šampiónov atraktívne,“ hovorí Domenicali.

Na otázku, či mal obavy, že Hamilton ukončí kariéru, odpovedal: „Diskusia, ktorá v posledných týždňoch prebiehala, je úplne normálna. Absolútne rešpektujem jeho voľbu prepnúť na tichý režim. Myslím, že pred štartom novej sezóny naplno dobil baterky,“ dodal Domenicali.

Formula 1 zároveň potvrdila, že rozšírila svoj inžiniersky študijný program pre ľudí z nedostatočne zastúpených komunít. Až do roku 2025 bude podporovať vzdelávanie ľudí, ktorí sa snažia získať prácu v niektorom z tímov F1. Program doteraz úspešne podporil desať študentov, ktorí začali svoje stáže na univerzitách v Británii a Taliansku.

Súvisiace články