logo F1online.sk

Nezažili ste bolesť, odkázal Häkkinen vlaňajším titulovým ašpirantom

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2022

Zašli Max Verstappen a Lewis Hamilton pri vzájomných súbojoch priďaleko? Podľa dvojnásobného majstra sveta Miku Häkkinena áno. Vyslúžilý fínsky pretekár si myslí, že minuloroční tituloví ašpiranti zašli vo vzájomných súbojoch za hranice pravidiel o bezpečnosti a ochrany zdravia preto, že ešte nezažili bolesť.

Häkkinen si v kariére sám zažil, aké to je prísť na pretekárskom okruhu k ťažkej ujme na zdraví. V roku 1995 tvrdo havaroval počas kvalifikácie na Veľkú cenu Austrálie v Adelaide. V dôsledku zlyhania pneumatiky tvrdo narazil do bariéry, utrpel fraktúru lebky, vnútorné krvácanie a došlo k zástave dýchania. Život mu zachránil lekársky tím okolo Sida Watkinsa, ktorý vykonal núdzovú tracheotómiu a hneď dvakrát museli záchranári obnoviť srdcovú činnosť.

Häkkinen strávil v nemocnici dlhé dva mesiace a pri spomienkach na tieto udalosti mu nebolo príliš po chuti sledovať súboje Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona v minulej sezóne. Ich nehody v Silverstone a Monze sa stali akousi metaforou titulového boja.

„Je to môj štýl robiť veci, ktoré predviedli títo dvaja jazdci? Nie, nie je, pretože som mal veľmi škaredú nehodu,“ prehlásil Häkkinen pre tlačovú agentúru AP. „Strávil som dosť dlhý čas v nemocnici a veľmi dobre viem, aká je to bolesť.“

„Títo dvaja jazdci nevedia, aké to je a podstúpili príliš veľké riziko. Spoliehajú sa na bezpečnosť súčasných monopostov a bezpečnostné opatrenia na okruhoch,“ dodáva majster sveta z rokov 1998 a 1999.

Bude táto rivalita pokračovať aj v roku 2022? Mercedes a Red Bull budú naďalej hlavnými favoritmi na titul a medzi oboma tímami panuje obrovská rivalita. Je tak možné, že by sa udalosti z minulej sezóny mohli opakovať.

„Pravidlá vo Formule 1 prešli dramatickými zmenami,“ hovorí Häkkinen„V rukách bude mať úplne nový stroj a existuje šanca, že konštruktéri nemusia nájsť úplne optimálne riešenie. Ak sa to stane Lewisovi, bude preňho veľmi ťažké to akceptovať.“