logo F1online.sk

Pre problémy začalo Ferrari jazdiť až v stredu, test skrátilo na necelé tri dni

Robert Švarcman
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2022

Zmätenie okolo súkromných testov Ferrari na okruhu vo Fiorane sa končí. Scuderia po takmer dvoch dňoch aspoň trochu objasnila a zároveň potvrdila, čo sa v utorok stalo. Pôvodné informácie hovorili o štvordňovom teste, ktorého sa zúčastní trojica Robert Švarcman (jazdiť mal v utorok a piatok), Charles Leclerc (streda) a Carlos Sainz (štvrtok). Zmätky vo výklade pravidiel však Scuderiu prinútili plány zmeniť.

V utorok sme písali o tom, že vo Ferrari narazili na problém, ktorým bola pravidlami stanovená definícia „starého monopostu“. V Maranelle sa mali domnievať, že na súkromné testy môžu použiť monopost SF21 z roku 2021, avšak nemohli. Technicky bola medzi tímami dohodnutá zmena pravidiel o tom, že v roku 2022 sa za „staré monoposty“ budú považovať aj tie z roku 2021, avšak táto zmena zatiaľ nebola schválená zo strany FIA.

Na poslednú chvíľu tak padlo rozhodnutie uskutočniť test s monopostom SF71H z roku 2018. Ten však ešte bolo nutné pripraviť. Miesto utorkového rána sa tak vo Fiorane začalo jazdiť až v stredu popoludní.

„Scuderia Ferrari je po utorkovom odklade pripravená začať s testom, ktorý bude prebiehať do piatka. Mechanici pripravili monopost SF71H z roku 2018 a v stredu popoludní auto vyjde na trať,“ uviedlo Ferrari vo svojom tlačovom stanovisku.

„Program začne Robert Švarcman tak, ako to bolo pôvodne plánované. Vo štvrtok pôjdu do akcie aj Carlos Sainz, ktorý dopoludnia vyrazí ako prvý, a popoludní aj Charles Leclerc. V skutočnosti to bude presne rok, čo španielsky pretekár po prvýkrát nasadol do Ferrari, keď vlani 27. januára nasadol do kokpitu toho istého monopostu. V piatok uzavrie test opäť Robert,“ dodalo Ferrari.