logo F1online.sk

Ferrari napokon vo Fiorane nenasadilo vlaňajší monopost, testuje s SF71H z roku 2018

Mick Schumacher
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2022

Zmena plánu na poslednú chvíľu. Ferrari v pondelok informovalo, že na okruhu vo Fiorane započne súkromné testy s monopostom z roku 2021, ktorý vraj už môže nasadiť. Ako sa však ukázalo o deň neskôr, malo to háčik.

Scuderia v utorok naozaj testovať začala, podobne tak AlphaTauri na okruhu v Imole. Sesterský tím Red Bullu však nasadil monopost AT01 z roku 2020, teda nie ten minuloročný. To spôsobilo trochu zmätenie. Keď môže Ferrari nasadiť SF21 z roku 2021, prečo AlphaTauri nejazdí s AT02 z roku 2021? Vysvetlenie prišlo v priebehu utorka v krátkom stanovisku Ferrari.

„Ráno došlo k zmene testovacieho programu, ktorý mala Scuderia Ferrari vykonať počnúc dneškom na trati vo Fiorane. Kým čakáme na vysvetlenie od FIA, ako sa v roku 2022 uplatňujú pravidlá o ‚testovaní predchádzajúcich monopostov‘, ktoré stanovujú kritériá o tom, ktoré autá možno v takomto teste nasadiť, padlo rozhodnutie použiť monopost SF71H z roku 2018. Ďalšie podrobnosti prinesieme neskôr,“ stojí v stanovisku Ferrari.

Testuje sa tak s už v podstate štvorročným autom, ktoré Scuderia nasadila na obdobné testovanie aj vlani a predvlani. Kým FIA na otázku Ferrari odpovie, budú tieto súkromné testy zrejme už hotové, takže neočakávame nasadenie monopostu SF21 ešte počas tohto týždňa.

Podľa portálu RacingNews365.com nastala chyba aj v tom, že tímy sa medzi sebou dohodli, že na takéto testy bude možné využiť aj monoposty z roku 2021, avšak aj keď sa stajne dohodli, zmena zatiaľ nebola odsúhlasená zo strany FIA. Komisia F1 ju má prejednať v priebehu februára a potom „posunúť“ Svetovej motoristickej rade. Či to už Ferrari na niečo bude a či sa chystá testovať aj v priebehu sezóny, to zatiaľ nevieme.

Aktualizácia 26.1: Tak Ferrari pre vyššie uvedené problémy začalo jazdiť až v stredu, test skráti z pôvodných štyroch na tri dni.

Súvisiace články