logo F1online.sk

Russella nemrzí, že v Sachíre 2020 nevyhral, práve naopak

George Russell
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

George Russell si už o pár týždňov oblečie kombinézu Mercedesu ako jeden z jeho permanentných jazdcov. Čaká ho nová kapitola, ktorej prvú stránku však už stihol napísať v predstihu na konci roka 2020, keď zaskakoval za Lewisa Hamiltona. Teraz chce na toto predstavenie plynule nadviazať a pokúsiť sa vyhrávať. Vtedy sa mu triumfovať síce nepodarilo, ale mal k tomu veľmi blízko. A paradoxne práve nezdar pod bahrajnským umelým osvetlením mu vraj toho priniesol viac, ako keby si siahol na víťaznú trofej.

Nechýbalo veľa a v Sachíre sme mohli vidieť rozprávkový scenár. George Russell, ktorý sa sotva zmestil do kokpitu Lewisa Hamiltona a musel sa v priebehu pár hodín naučiť horu inštrukcií ohľadom práce s monopostom, v kvalifikácii takmer porazil Valtteriho Bottasa a v pretekoch mal výrazne našliapnuté na víťazstvo, keď viedol prvých 45 kôl veľkej ceny. Nasledovali však dve pohromy; zastávka v boxoch a následný defekt, ktorý v priebehu pár minút zmaril hneď aj druhý pokus o dosiahnutie debutového triumfu.

George Russell v interview s portálom crash.net prezradil, že tento tragický scenár mu dal viac, ako keby v Sachíre vyhral. “Ja sa chcem stať najkomplexnejším jazdcom, akým môžem byť, a keď sa o 20 rokov budem obhliadať za seba, chcem si povedať, že som mal neskutočne dobrú kariéru. Každý jeden výsledok prichádza z nejakého dôvodu, a to zo mňa spravilo silnejšieho jazdca.”

“Som presvedčený, že keď som v Bahrajne prišiel o to víťazstvo, tak ma to ako jazdca zocelilo. Svojím spôsobom by to bolo až príliš ako z rozprávky, keby som tam vyhral. Keby sa zrodil, pravdepodobne by som nedokázal doceniť, aký by to bol úspech,” uvažuje 23-ročný mladík.

Každý pilot efjednotky chce raz bojovať o majstrovský titul, no mnohí pohoria, keď sa konečne dostanú na prah tejto arény. Niektorých skolia aj čiastkové neúspechy, ktoré naštrbia ich sebadôveru, čo je vodou na mlyn pre súperov. Russell verí, že sklamanie zo Sachíru mu v budúcnosti pomôže zvládať nezdary o čosi lepšie.

“Rozhodne,” reaguje bez váhania. “Myslím si, že ľudia, ktorí to mali počas kariéry jednoduché, ktorí to mali ľahké v živote, sa vytrápia, keď zrazu čelia takémuto sklamaniu, a azda sa im nepodarí tak rýchlo sa odraziť. Preto som vďačný za to, že som sa toľkokrát ocitol v podobnej pozícii, že ma to spravilo odolnejším. Veľmi rád by som vyhral tie preteky (v Sachíre), ale nechcem, aby si ľudia pri mojej kariére vybavovali práve to.”

George Russell počas jeho rokov vo Williamse zažil veľa trpkých momentov. Možno si spomínate na fotografie z Imoly 2020, na ktorých sa Russell bezradne opiera o plot lamentujúc nad tým, že stratil kontrolu nad autom počas jazdy za bezpečnostným vozidlom, a tak premrhal svoju šancu na umiestnenie v prvej desiatke.

“Nie je to len o tej skúsenosti v Mercedese, zažil som viacero takých chvíľ. Súčasťou športu, ale i života je aj schopnosť po páde vstať. Šampionát sa nevyhráva ani neprehráva v jediných pretekoch, vyhráva sa v priebehu sezóny. Vždy sa objavia súťažné víkendy, z ktorých budete sklamaní, zažijete zlyhania aj úspechy. Ak sa však po tých sklamaniach nepozviechate, vo zvyšných pretekoch na to doplatíte vy sami a váš tím. Treba akceptovať tie sklamania, poučiť sa z nich a zároveň sa posunúť dopredu,” filozofuje Russell.

Keď George Russell ako čerstvý šampión Formuly 2 vstupoval do Williamsu, jeho fanúšikovia museli mať rozpačité pocity. Taký Lando Norris, ktorý v roku 2018 obsadil druhé miesto a na Russella stratil 68 bodov, sa dostal rovno do McLarenu a obišiel útrapy, ktoré sprevádzajú pilota, ktorý v pozícii jazdca najslabšieho tímu v padoku nemá veľkú šancu získať dobrý výsledok. Možnože časom, keď sa Russell stane majstrom sveta, bude na tieto momenty hľadieť s vďačnosťou. S vďačnosťou za to, že sa vtedy niečo naučil.

A spraviť prvý krok k vytúženým víťazstvám a titulom môže už v najbližšej sezóne, veď bude sedieť v rovnakom monoposte ako Lewis Hamilton. V Mercedese. “Samozrejme, že chcem byť víťazom, chcem byť majstrom sveta, my sme však strávili celý ten čas na chvoste štartového poľa. V sezóne 2020 sme už mali lepší rok, ročník 2021 bol ešte silnejší, ale nestačilo to.”

“Keď som sa prvýkrát dostal do Q2, poriadne sme to oslávili. Keď sa to stalo druhýkrát a tretíkrát, už to vyprchá, chcete sa dostať do Q3. Potom sme boli v Q3, zas sme veľa oslavovali a boli sme nadšení. Ale potom sa do Q3 začnete prebojúvať na každom alebo každom druhom podujatí. Kým nie ste majstrom sveta, tak to skrátka nie je dosť,” opisuje svoj nekonečný hlad po úspechoch.

“Samozrejme, keby ste mi dali na výber, či by som bol radšej posledný, alebo či by som bol radšej desiaty, povedal by som desiaty. Ale toto nie je o lineárnom progrese. Stále sa priúčam svojmu remeslu a ak nie som desiaty, stále nie som majstrom sveta, tak si nebúcham hlavu o stenu. Som vďačný za to, že som sa mohol učiť tak trochu mimo záberov kamier, aby som bol čo najlepšie pripravený na moment, keď budem mať auto, ktoré mi pomôže dosiahnuť to, čo chcem dosiahnuť,” podčiarkol Russell.

Súvisiace články