logo F1online.sk

Sainz: V roku 2022 som stopercentne pripravený bojovať o titul

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková19. 1. 2022

Carlos Sainz má za sebou najlepšiu sezónu vo svojej kariére. Svedčí o tom obsadenie piateho miesta v celkovom poradí jazdcov, hneď za oboma pretekármi Mercedesu a Red Bullu, čiže pred celým „zvyškom sveta“. Zároveň porazil aj svojho talentovaného tímového kolegu Charlesa Leclerca, čo mnohých prekvapilo. V roku 2022 má však ešte vyššie ambície, ako len vyhrať interný duel vo Ferrari, trúfa si na útok na majstrovský titul.

Po prestupe z McLarenu si Sainz pomerne rýchlo zvykol na nové auto, čoho výsledkom bol zisk štyroch pódií v podobe skvelých tretích miest v Rusku, Maďarsku a Abú Zabí, pričom v Monaku skončil dokonca druhý. Naopak, Leclerc sa na pódium dostal len raz, na okruhu v Silverstone.

Carlos Sainz koncom roka 2021 naznačil ešte vyššie ciele a tvrdí, že pokiaľ sa mu naskytne šanca, je pripravený bojovať o titul: „Áno, stopercentne. Najmä táto druhá polovica sezóny mi dodala tú správnu sebadôveru v auto a tím. Spoznal som, že som pripravený na čokoľvek, čo prinesie ďalší rok. Keď to skombinujem s množstvom ťažkej práce, ktorú vkladáme do projektu na rok 2022, tak ma to dostáva do toho správneho rozpoloženia,“ hovorí.

Španielsky pilot F1 si v roku 2021 pripísal svoj najväčší bodový zisk za jednu sezónu – 164,5 bodu. Urobil tak veľký pokrok oproti minulým rokom. „Veľmi som si to užil. Myslím si, že išlo o jednu z mojich obľúbených sezón v F1, vzhľadom na to, že si užívam Formulu 1 a teším sa, že som súčasťou tohto športu,“ spomína. „Bolo to dosť hektické, mali sme veľa pretekov, ale aj veľa dobrých okamihov. Dokázal som si to užiť, zároveň sa mi podarilo sa počas roka zlepšovať.“

Dvadsaťsedemročný jazdec Ferrari ďalej nešetrí chválami na priebeh sezóny 2021: „Mám pocit, že som ju skončil oveľa silnejší, než som ju začal, vo vnútri tímu dochádza k dôležitému pokroku. Pozorujem zmeny v tíme, ktoré sa uberajú správnym smerom. Úprimne, pocity pred ročníkom 2022 sú veľmi pozitívne a myslím si, že nás čakajú dobré chvíle,“ opisuje.

Španielovou silnou stránkou je určite konzistentnosť, nakoľko sa mu v poslednej sezóne podarilo dokončiť všetky preteky a v drvivej väčšine z nich skončil na bodoch. Tým výrazne prispel k tomu, že Ferrari získalo tretie miesto v Pohári konštruktérov. Bývalý pretekár stajní Toro Rosso, Renaultu a McLarenu je z pôsobenia v novom tíme jednoznačne nadšený. „Je pre mňa celkom jednoduché si neustále pripomínať, že si plním sen: to znamená, že jazdím za najlepší a najstarší tím Formuly 1, jazdenie za Ferrari je pre mňa splnením detského sna,“ spomína.

„Keď si to pripomeniem, tak do víkendu vstupujem vždy nadšený, s energiou. Vždy sa snažím učiť, zlepšovať sa a zaistiť, že ak sa naskytne šanca bojovať o titul s Ferrari, budem pripravený. To mi dodáva dobrú rovnováhu. Vlani som urobil ďalší pokrok ako jazdec, sezónu som zakončil veľmi dobre a teraz som pripravený na čokoľvek, čo prinesie rok 2022, zakončuje rodák z Madridu.