logo F1online.sk

Audi a Porsche nechcú „len“ dodávať motory, píšu nemecké médiá

Porsche, ilustračné
© Porsche
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 1. 2022

Formulu 1 čaká v roku 2022 veľký míľnik v podobe nových technických pravidiel. Tie sa však nebudú týkať pohonných jednotiek, ktoré prejdú v priebehu tejto sezóny kompletným zmrazením a používať sa budú až do konca sezóny 2025. V roku 2026 nastúpi nová generácia motorov, ktorých finálnu podobu ešte nepoznáme, no FIA, F1 a tímy sa už dohodli na základných princípoch a ich architektúre. Tie by mali do športu prilákať nových dodávateľov pohonných jednotiek z koncernu Volkswagen. Podľa medializovaných informácií to budú automobilky Porsche a Audi, avšak ani to zatiaľ nie je oficiálne. Nemci pritom vraj chcú významnejšiu účasť.

Nestačí im „len“ dodávať motory, ale chcú viac? Vedeli by ste si predstaviť vlastný továrenský tím Audi alebo Porsche? V súčasnosti sa nezdá veľmi realistické očakávať príchod jedenásteho tímu, najmä kvôli astronomickému poplatku za vstup vo výške 200 miliónov dolárov. Možnosť vstúpiť do niektorého z existujúcich tímov vlastnícky sa však dá.

V posledných dňoch k nám dorazilo niekoľko zaujímavých informácií z Nemecka. Najprv sa ozval portál Frankfurter Allgemeine Zeitung, na ktorý odkazuje viacero ďalších nemeckých médií, napríklad aj RTL.

„Podľa týchto informácií chce koncern Volkswagen vstúpiť do najvyššej motoristickej triedy s dvoma značkami, Audi a Porsche. Avšak nielen v úlohe dodávateľa pohonných jednotiek, ale s vlastnými pretekárskymi tímami,“ uvádzajú nemecké médiá.

Ako sme uviedli, vstup do Formuly 1 nevedie skrz založenie vlastného tímu, ale vlastnícku účasť v niektorom z tých existujúcich, pričom Red Bull a McLaren sa „zdajú byť možnými favoritmi“.

Podľa informácií Frankfurter Allgemeine Zeitung nemajú Audi a Porsche vstúpiť do F1 iba ako dodávatelia motorov, ale s vlastnými pretekárskymi tímami. Rokovania s Red Bullom a McLarenom sú v pokročilej fáze. Hovorí sa o tom, že Audi jedná s McLarenom o možnej kúpe a Porsche rokuje s Red Bullom o vzájomnej úzkej spolupráci,“ píšu FAZ.

O odkúpení McLarenu nemeckým Audi sa hovorilo už v novembri a niektoré renomované médiá to považovali za hotovú vec. Napokon sa to však neuskutočnilo a obe strany tieto správy popreli.

Zaujímavá je aj informácia FAZ o tom, že Audi a Porsche majú v pláne postaviť a vyvíjať svoje pohonné jednotky spoločne. Potom ich ponúknu ako jeden produkt, avšak každý pod vlastným menom.

FAZ svoj článok uzatvára tým, že definitívu stanoví až predstavenstvo samotného koncernu VW, ktorého stretnutie je naplánované na záver februára. Ešte pred niekoľkými týždňami sa však hovorilo, že definitíva o vstupe Audi a Porsche padne krátko po novom roku. Aj to nasvedčuje tomu, aké nejasné môžu byť všetky mediálne informácie. Na definitívu stále čakáme.