logo F1online.sk

Schumacher: Nemáme vlastný simulátor, ale malo by sa to zmeniť

Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 1. 2022

Tím Haas vstupuje do novej éry. Po dvoch rokoch prežívania je čas začať opäť o niečo bojovať. Stajňa z Banbury (možno sa o nej čoskoro začne hovoriť ako o stajni z Maranella) však naďalej naráža na obvyklé problémy. Ľudí, nástrojov ani rozpočtu nikdy nie je dostatok, a to sa koniec koncov musí prejaviť. Dobre si to uvedomuje aj pilot tímu Mick Schumacher.

Ten sa vo svojom poslednom rozhovore pre Auto Motor und Sport rozpovedal na viaceré témy. Najviac nás zaujíma príprava na novú sezónu a prebiehajúci vývoj. Kým ostatné tímy už naplno zarezávajú a nové monoposty vyvíjajú aj na simulátoroch, možnosti Haasu sú v mnohých ohľadoch oklieštené.

„Bude to niečo nové a teším sa na to,“ povedal Schumacher na margo začiatku novej éry. Aj keď jeho tím strávil vývojom nového monopostu dosť času, stále mu komplikujú život staré problémy, napríklad rozpočet či nedostatok nástrojov.

„V súčasnosti nemáme k dispozícii náš vlastný simulátor, ale to by sa v budúcom roku malo zmeniť. Myslím, že po prvýkrát by som si mal nové auto vyskúšať na predsezónnych testoch v Barcelone,“ dodal Mick.

Ten sa v roku 2020 stal šampiónom Formuly 2. V tejto kategórii si vyskúšal aj osemnásťpalcové pneumatiky, s ktorými budeme jazdiť v budúcej sezóne. Veľa sa hovorilo o tom, že by mladí jazdci mohli mať v tomto smere výhodu. Koniec koncov, na svoje skúsenosti z vytrvalostných pretekov a týmito pneumatikami poukazoval aj Fernando Alonso. Pilot Haasu však má pochybnosti o tom, že by z toho mohol nejak zvlášť ťažiť.

„Nové pneumatiky prinesú rozdiel. Autá budú omnoho tuhšie. Na testoch v Bahrajne sme si všimli, že to obráti celé auto naruby. Možno naše očakávania neboli správne. Či je výhoda, že ich poznám? Nemyslím si, pretože pneumatiky pre Formulu 1 sú veľmi odlišné od tých vo Formule 2,“ povedal Schumacher.

Ako sme uviedli, Haas investoval do novej generácie monopostov veľa času a energie. Takýto malý tím však stále naráža na limity, s ktorými si niektoré iné tímy nemusia robiť starosti. Prinesú však nové monoposty to, čo sa od nich očakáva? Teda tesnejšie pretekanie a vyrovnanejšie pole?

„Otázkou je, čo nám tento náš skorý vývoj prinesie. Ľudia v ostatných tímoch tiež nie sú žiadni hlupáci. Vedia, kam to všetko smeruje a kam majú smerovať. Musíme počkať a uvidíme. Verme, že na našom aute nájdeme niečo, čo nám dá drobnú výhodu, aspoň zo začiatku,“ hovorí Schumacher.

„Všetci dúfajú, že vďaka novým autám bude pole vyrovnanejšie a budeme môcť navzájom pretekať. Možno sa to zo začiatku aj stane, ale nakoniec sa tie klasické veľké mená opäť odtrhnú. Otázne je, ako veľmi,“ dodal nemecký mladík.

Súvisiace články