logo F1online.sk

Pérez: Keby ma Red Bull nevzal, asi by som ukončil kariéru

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 1. 2022

Druhú polovicu sezóny 2020 mal Sergio Pérez nôž na krku. Budúcemu Aston Martinu sa totiž zapáčila vízia so Sebastianom Vettelom viac ako s mexickým amigom, ktorý si musel hľadať sedačku niekde inde. Narazil pri tom na problém; v prestupovom stoličkovom tanci si ostatní svoje miesta obsadili už dávno predtým. Pérezovi zostávala len jedna reálna možnosť, čo ho viedlo k úvahám o konci kariéry.

Red Bull si s rozhodnutím dával načas. Podľa predstaviteľov tímu chceli dať Alexovi Albonovi šancu dokázať, že je to on, kto si zaslúži pokračovať po boku Maxa Verstappena aj v roku 2021, no ani v úplnom závere sezóny to nedokázal. Keď sa vedenie červených býkov po posledných pretekoch opäť stretlo, z komínu budovy konečne začal stúpať biely dym; zvolilo si Sergia Péreza, ktorému istotne odľahlo.

Ak by sa Red Bull rozhodol inak, Sergio Pérez by sa dnes netešil z toho, ako pomohol Maxovi Verstappenovi k titulu, a tomu by možnože opäť utieklo šampionátové víťazstvo. V Mexiku by sme zas nevideli Pérezovho otca spoločne s celým štadiónom bujaro oslavovať prvé domáce pódium svojho syna.

Práve na tieto chvíle Sergio Pérez spomína najradšej, keď sa obhliada za uplynulým ročníkom. “Pre mňa aj pre moju kariéru to bol veľmi pekný moment, pretože som mal okolo seba všetkých ľudí, ktorí pri mne stáli už od prvého dňa,” rozplýval sa v podcaste The Edge.

Neistota, ktorú v Mexiku cítil rok predtým, tie pocity len umocnila. “Nesmieme zabudnúť na to, že rok predtým som nemal žiadnu sedačku. Ak by mi Red Bull nedal túto príležitosť, pravdepodobne by som ukončil kariéru.”

Sergio Pérez na konci minulého roka avizoval, že možno by si dal len ročnú pauzu. Vraj mal na stole ponuky na sezónu 2022 a keby chcel, mohol by vo formulovej kariére pokračovať. Zrejme by to však nebolo s top tímami.

“Mal som okolo seba všetkých tých fanúšikov, celý dav, moju rodinu, ľudí, ktorí boli pri mne už od prvého dňa. Carlos Slim, hlavný podporovateľ mojej kariéry, mi odovzdal trofej. Pre nás oboch to bol veľmi výnimočný moment,” spomína Sergio Pérez. “Bolo to skvelé, ale nestačí to. Jedného dňa chcem vyhrať domácu veľkú cenu.”

A hoci nie doma, hneď v debutovej sezóne v Red Bulle sa mu podarilo získať prvé víťazstvo, i keď treba zdôrazniť, že keby Maxovi Verstappenovi nezlyhala ľavá zadná pneumatika, Pérez by zostal bez víťaznej trofeje zo sezóny 2021. Úvodný rok nebol vôbec jednoduchý a Verstappen mu v internom súboji nedal žiadnu šancu.

Pérez sa chce poučiť. Zdôrazňuje, že takýto rok mu dal veľa lekcií. “Myslím si, že z ťažkých čias sa toho viete naučiť viac. Najdôležitejšie je nevzdávať sa a vždy sa pozerať vpred. Vždy sa objaví ďalšia príležitosť, nastane nový deň. Zajtra môžete byť lepší.”

Súvisiace články