logo F1online.sk

Norris: Bol som v Carlosovom tieni

Lando Norris a Carlos Sainz
© Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 1. 2022

Lando Norris aj Carlos Sainz zažili v uplynulom roku svoje najlepšie sezóny v F1. Obaja získali po štyri pódiá, v jazdeckom šampionáte delilo piateho Sainza od šiesteho Norrisa len 4,5 bodu. Norris si myslí, že obaja mohli zažiariť aj vďaka tomu, že sa ich cesty po úspešnom partnerstve v McLarene rozdelili.

Pozrime sa ešte na sezónu 2020, pre Norrisa druhú v F1. Vstúpil do nej tretím miestom v Rakúsku, v prvej polovici ročníka dosahoval lepšie výsledky než Sainz, ktorého zrážali aj technické problémy. V druhej polovici sa však karta obrátila, Carlos bodoval pravidelnejšie a v konečnom poradí zdolal Landa na body 105:97.

Niektorí sa aj preto obávali, aká bude tretia sezóna Landa Norrisa po príchode Daniela Ricciarda. Hoci to nikto z McLarenu priamo nepovedal, Ricciardo prichádzal ako víťaz pretekov a tímová jednotka. Paradoxne, práve odchod Sainza do Ferrari a príchod Ricciarda umožnil mladému Britovi naplno ukázať svoj potenciál.

„Myslím si, že aj môj druhý rok (2020, pozn. red.) bol dobrý. Som presvedčený, že Carlos je jedným z najlepších pilotov v F1. Možno aj preto som pri ňom nevyzeral tak dobre, pretože je to jednoducho perfektný jazdec,“ povedal Lando Norris pre Autosport. Jeho partnerstvo s Carlosom Sainzom bolo harmonické, no teraz priznáva, že bol trochu v jeho tieni.

„Keďže Carlos odvádzal výnimočnú prácu, bol som trochu v jeho tieni. V roku 2021 som podľa mňa urobil ten potrebný ďalší krok, vďaka ktorému by som mohol byť rovnako dobrý, alebo aj lepší než on,“ pokračoval 22-ročný rodák z Bristolu.

Ak sa cítil Lando Norris v roku 2020 v tieni Carlosa Sainza, tak v roku 2021 zatienil hviezdneho Daniela Ricciarda. Na body ho zdolal pomerne jasne 160:115 a počas celého roka ťahal McLaren dopredu. Za zlepšením treba hľadať poznatky, ktoré britský pilot nadobudol počas úvodných dvoch sezón, a taktiež pokrokom, ktoré „papájoví“ zaznamenali na svojom monoposte.

Pred rokom v zime zarezonoval Norrisov výrok o tom, že Daniel Ricciardo má niečo, čo Carlosovi Sainzovi chýbalo. Myslel tým najmä na to, že Austrálčan prichádzal s puncom víťaza pretekov. Aj táto skutočnosť bola pre Landa počas sezóny 2021 motiváciou.

Pred podobnou výzvou stál Carlos Sainz vo Ferrari proti Charlesovi Leclercovi. „Vždy som mal motiváciu zdolať Carlosa,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý popísal svoju motiváciu voči Danielovi Ricciardovi. „Nebol som nervózny, keď Daniel prišiel. Veľa ľudí si myslelo, že som bol nervózny, a kládli mi také otázky. Prišiel totiž víťaz pretekov a držiteľ pódií. Každý vie, že to Daniel dokáže, pretože už riadil auto, ktoré malo na víťazstvá. Pri Carlosovi to ešte nikto vedieť nemohol, keďže predtým jazdil za Toro Rosso, Renault a nás.“

Carlos Sainz si získal rešpekt už výbornými sezónami 2019 a 2020, keď McLarenu doviezol v Brazílii 2019 prvé pódium po takmer šiestich rokoch. Prvý rok vo Ferrari však znamenal jeho definitívny vstup medzi užšiu špičku a nie je prekvapením, že sa nahlas hovorí o jeho novej zmluve v Scuderii.

„Čoraz viac ľudí si začína všímať a vidí, čoho je Carlos skutočne schopný. Je to pilot, ktorý dokáže držať krok so Charlesom, a pomerne často ho aj zdolal,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články