logo F1online.sk

Hamilton neodpisuje ani prezidentovi FIA. Ale neodíde, myslí si bin Sulajem

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 1. 2022

Od kontroverznej Veľkej ceny Abú Zabí prešli už viac ako tri týždne, no na akúkoľvek reakciu od Lewisa Hamiltona stále čakáme márne. Podobne je vraj na tom aj nový prezident FIA Mohamed bin Sulajem, ktorý si však nemyslí, že by to bol náznak Britovho odchodu. Verí, že Hamilton sa len potrebuje dať dokopy a vo Formule 1 strávi aj sezónu 2022.

Lewis Hamilton prišiel o titul nevídaným spôsobom v poslednom kole pretekov, a to po diskutabilnej sérii rozhodnutí riaditeľstva pretekov. Mercedes ešte chcel protestovať, no jeho prvé pokusy okamžite odbili komisári, a na útok z druhej vlny ani neprišlo. V Mercedese uznali, že na Medzinárodnom odvolacom súde FIA by nezvíťazili.

Toto Wolff prezradil, že spolu s Lewisom Hamiltonom “stratili všetky ilúzie”, a že pokračovanie Hamiltonovej kariéry nie je vôbec samozrejmé, vraj v to môžeme len dúfať. Medzitým už niektoré zahraničné médiá uviedli, že Hamilton naozaj bude pokračovať, no na oficiálne potvrdenie stále čakáme rovnako ako Mohamed bin Sulajem, nový prezident FIA.

Mohamed bin Sulajem sa k aktuálnym udalostiam vyjadril na tlačovej konferencii v úvode Rely Dakar. Prezradil, že sa už Hamiltona pokúsil kontaktovať, zatiaľ bez reakcie. “Poslal som mu správy. Myslím, že zatiaľ nie je pripravený stopercentne pracovať. A nemôžeme mu to vyčítať, ja ako jazdec rozumiem, v akej je pozícii — samozrejme, on je na úplne inej úrovni.”

Rodák z Dubaja sa stal najúspešnejším rely pretekárom z Blízkeho východu, čo sa, samozrejme, nedá porovnávať s prestížou Formuly 1. Nik teda nemôže presne vedieť, aké má Hamilton pocity, no nový prezident FIA neverí, že by ukončil pretekársku kariéru.

“Nie, nemyslím si, že by skončil,” pokračoval. “Položím vám otázku: Vyhlásil Lewis, že nebude pretekať? Nie. Presne. Ako jazdec vy vyhlasujete veci, neprenecháte to špekuláciám. Ja som presvedčený, že Lewis sa vráti. Lewis je dôležitou súčasťou motoršportu a samozrejme i Formuly 1. Lewis môže v novej ére pridať k svojim víťazstvám a úspechom čosi viac, a naďalej tu bude aj Verstappen. Som presvedčený, že v ďalšom roku uvidíme náročnú sezónu Formuly 1.”

Bin Sulajem nevolal Hamiltonovi len tak, jedna vec, ktorú chcel riešiť, je aj jeho vynechanie galavečera FIA. Keď sa dostal do funkcie, na jednej z prvých tlačoviek totiž vyhlásil, že pravidlá musia platiť pre všetkých od jazdcov až po riaditeľstvo pretekov.

“Sú tu nejaké pravidlá a mne tu nejde o nikoho konkrétneho, či by to mal byť jazdec, alebo tím. Vo všeobecnosti tu máme pravidlá, ktoré musíme dodržiavať, a tiež integritu FIA, ktorú musíme rešpektovať. Ja však nemôžem nikoho súdiť, pokiaľ nemám fakty,” vysvetľuje bin Sulajem. “Samozrejme, tím a Lewis vedeli, čo znamená neprísť na galavečer, no koniec koncov, ste aj človek a vplýva na vás stres a tlak. Som presvedčený, že sa všetko vyrieši, nemôžeme myslieť na minulosť, musíme myslieť na veľa iných vecí; my sme ľudia budúcnosti.”

Z niečoho z minulosti sa predsa len ešte budeme musieť poučiť; z priebehu Veľkej ceny Abú Zabí, ktorý najväčšmi prispel k tomu, že sa Lewis Hamilton neobjavil na galavečeri FIA. Bin Sulajem sľubuje, že sa pozrie aj na udalosti z 12. decembra.

“Budem študovať, čo sa udialo v Abú Zabí a prijmeme rozhodnutie, ako budeme postupovať smerom do budúcnosti, a to bez tlaku niektorej zo strán. Je mojou prácou a povinnosťou ochraňovať integritu FIA, ale to neznamená, že sa nepozrieme do pravidiel. Ak sa dajú zlepšiť, spravíme to,” ubezpečuje nástupca Jeana Todta. “Ako som povedal na svojej prvej tlačovke, tieto pravidlá nám nezoslal boh, napísali ich ľudia a ľudia ich môžu vylepšovať a meniť.”