logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Aj Verstappena s Hamiltonom je možné poraziť

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 12. 2021

O Maxovi Verstappenovi a Lewisovi Hamiltonovi sa po tejto sezóne hovorí ako o dvoch dominátoroch Formuly 1, no nie len z pohľadu výsledkov, ale aj jazdeckých kvalít. Carlos Sainz by si však dovolil oponovať. Podľa neho nie sú tohtoroční rivali v boji o titul o toľko lepší, ako sa môže zdať, a s rovnakou technikou by ich bolo možné poraziť.

Sergio Pérez a Valtteri Bottas, ktorí sedeli v rovnakých monopostoch, však mali ďaleko od toho, aby Verstappenovi s Hamiltonom narobili nejaké problémy. A keď sa pozrieme do nedávnej minulosti, pri Verstappenovi len ťažko nájdeme niekoho, kto by sa mu dokázal vyrovnať. Počas celej kariéry ťahal za kratší koniec len raz; zhodou okolností práve s Carlosom Sainzom.

“Myslím si, že s rovnakým autom je možné ich poraziť, alebo aspoň pri vyrovnanejších podmienkach ako tento rok,” rozhovoril sa Carlos Sainz. V tejto sezóne sa však s nimi nedalo súperiť z jednoduchého dôvodu: “Mercedes a Red Bull boli o osem desatín na kolo rýchlejší. Ja si myslím, že všetci piloti sa líšia najviac o nejaké dve alebo tri desatiny sekundy.”

Ostatní jazdci sa môžu aj zodrať, ale osem desatín v sebe skrátka nenájdu. Spomínané dve-tri desatiny, o ktoré sa môže postarať pilot, sa nafúknu len v náročných podmienkach napríklad, keď vládne premenlivé počasie.

Sainz dúfa, že sezóna 2022 prinesie väčšiu vyrovnanosť nielen na čele, ale aj nižšie. “Tento problém je taký starý ako Formula 1 sama. Ak má nejaký pilot auto, ktoré je o osem desatín rýchlejšie, tak je úplne jedno, akí ste dobrí, nikdy sa vám ho nepodarí poraziť. Dúfam, že o rok bude Formula 1 vyrovnanejšia, viac sa zabavíme a budeme pretekať na podobnej úrovni.”

Mattia Binotto ešte pred Vianocami prezradil, že počas zimy čaká Carlosa Sainza a jeho inžinierov veľký debrífing, na ktorom si prejdú celú sezónu, zhodnotia Španielove výkony a taktiež sa zamyslia nad jeho budúcnosťou. Tá po ročníku 2021 vyzerá veľmi dobre, keďže na prekvapenie mnohých dokázal v šampionáte poraziť aj Charlesa Leclerca.

Pilot Scuderie pridal pár slov aj na túto tému, keď mal odpovedať na otázku, akú má vlastne vo Ferrari pozíciu a ako ju zmenili posledné mesiace. “Neviem, či by toto nejako menilo moju pozíciu, pretože vždy som bol presvedčený o tom, že vo Ferrari máme rovnaké podmienky. Vo Formule 1 sa tomuto súboju prikladá veľká dôležitosť, pretože ide o jediného pilota, ktorý sedí v takom istom aute. Môžete sa porovnávať len s vlastným tímovým kolegom…”

Súvisiace články

Diskusia