logo F1online.sk

Čo svet prehliadol: Verstappen a Hamilton si pred Abú Zabí ťukli

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 12. 2021

Na poslednej tlačovke šéfov tímov sme mohli vidieť zaujímavé gesto; uprostred vypätej bitky o majstrovský titul si Toto Wolff a Christian Horner podali ruky. Či to bolo úprimné, alebo len pre kamery, už necháme na vaše posúdenie, no v každom prípade tieto obrázky obleteli svet. Nechýbalo veľa a niečo podobné sme mohli vidieť už vo štvrtok, no napokon to všetci prehliadli. Alebo takmer všetci.

Na štvrtkových tlačových konferenciách organizátori vždy dajú pilotov do dvojíc a pred Abú Zabí sa, samozrejme, ocitli v jednej dvojičke Max Verstappen a Lewis Hamilton. Ašpiranti na zisk titulu na prvý pohľad nepôsobili príliš zmierlivým dojmom, no na celý rozhovor sme sa mohli pozerať inak, keby sme vedeli, čo mu predchádzalo.

Všetky tlačové konferencie F1 uvádza novinár Tom Clarkson — jeho hlas môžeme počuť aj v podcaste Beyond the Grid —, ktorý po skončení víkendu v Abú Zabí prezradil, čo sa na tlačovke Verstappena a Hamiltona naozaj stalo. Len tesne pred ňou si vraj dvojica zmierlivo ťukla päsťami.

“Skôr, ako sme Maxa a Lewisa dali vo štvrtok dokopy, sme zažili celkom vtipné chvíľky. Veľa sme diskutovali, či sa pokúsime o ten gýčový záber potriasania rúk,” vysvetľuje Tom Clarkson, vedľa ktorého počas nahrávania podcastu F1 Nation sedel aj majster sveta z roku 1996 Damon Hill. “Myslím, že ty so Schumacherom ste to párkrát spravili, všakže? Tak sme sa bavili, či skúsime zachytiť tento gýčový záber potriasania rúk, pretože presne to bude tlač chcieť.”

“Tak či onak, Max prišiel o čosi skôr, sadol si a len sme sa bavili. O tri minúty neskôr vošiel Lewis, prikráčal priamo k nemu, ťukli si päsťou a pýta sa: ‘Ako to ide?’ Potom sa chvíľku rozprávali,” opisuje britský novinár, ktorému v tej chvíli poihrával úsmev na tvári.

Mal aj prečo. “Pomyslel som si, že to je skvelé! Máme ten záber! Už si nemusím robiť starosti s celou tou gýčovou záležitosťou. V miestnosti sme mali aj kameru Netflixu a okrem toho aj naše dve kamery, ktoré sú aj tak v miestnosti, kde sú tlačovky. A dokonca tam bol aj fotograf.”

I napriek toľkému vybaveniu sa podľa Toma Clarksona ťukanec Hamiltona a Verstappena nepodarilo zvečniť. Ukázalo sa, že nikto ho nečakal, a tak ani jeden z kameramanov nebol v strehu. Dokonca aj Netflix prišiel o skvelý záber do svojej série Drive to Survive.

“Tlačová konferencia sa teda začala a dobre na nej kecali,” vysvetľuje Clarkson. “Potom na konci hovorím chlapíkovi z Netflixu — na tom ťuknutí päsťami si si musel polahodiť. A on mi hovorí, že zmeškal som to, kamarát, zmeškal som to. Mal som zaostrené na Lewisa a kým som zbadal, čo sa dialo, premeškal som to.”

Sklamanie bolo značné, no nádej stále žila. “Tak som sa otočil ku kameramanovi FOM a pýtam sa ho, či to zachytil. On mi povedal, že nie, ešte stále mali pred kamerou klapku, ešte spred začiatku tlačovky. Tak som zašiel ku fotografovi a on mi povedal, že mu je to ľúto, ale mal nasadený zlý objektív…”

“O tomto ťuknutí tým pádom nevie nikto okrem mňa a asi ďalších troch ľudí v miestnosti!” zasmial sa Clarkson.