logo F1online.sk

Binotto: Michael bol príkladom posadnutosti a nepretržitého zlepšovania

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2021

Súčasný šéf Ferrari Mattia Binotto je súčasťou legendárneho tímu z Maranella od roku 1995. To znamená, že k stajni sa pripojil len tesne pred Michaelom Schumacherom. Spomedzi technikov a inžinierov tímu „vzpínajúceho sa koníka“ patril k Schumiho najbližším spolupracovníkom. A tieto skúsenosti mu slúžia aj ako šéfovi tímu.

Hlavnou úlohou Binotta určite je vrátiť Ferrari späť do boja o titul. Fanúšikovia tohto tímu majú už len blažené spomienky na roky, keď bola Scuderia postrachom. Táto mentalita sa musí v blízkej budúcnosti do tímu vrátiť.

„Aby sa z vás stal víťazný tím, alebo aspoň top tím, potrebujete v prvom rade zdroje, o tom niet pochýb. Nestačia však iba tie. Myslím, že potrebujete správnu mentalitu – víťaznú mentalitu. Aby ste víťazili, musíte sa tiež vedieť vyrovnať s tlakom, vysporiadať sa s krátkodobými urgentnými výzvami i strednodobými a dlhodobými prioritami,“ povedal Binotto v rozhovore pre časopis People.

„Je to naozaj záležitosť mentality, takej až posadnutosti. Vo Formule 1 neexistujú žiadne zázračné lieky na problémy, niečo, čo môžete zmeniť v priebehu jedného dňa. Preto je podľa mňa dôležitá vášeň a stabilita, pretože tím budujete v priebehu sezón a rastiete v priebehu rokov. Nie je to niečo, čo dokážete dosiahnuť v priebehu krátkej doby,“ povedal Binotto.

Ten tiež dostal otázku, či si odniesol niečo z éry Michaela Schumachera, čo sa tímu snaží vštepiť aj teraz, priniesť si z týchto čias nejakú DNA. „Áno, je toho naozaj veľa. Keď musím čeliť rozličným situáciám, zakaždým sa snažím premýšľať, ako by sa riešili v minulosti. Vziať si z toho nejakú inšpiráciu. Aj spôsob, akým pracujeme v továrni v Maranelle, na našich mítingoch alebo v našich protokoloch. Myslím na tie časy a čo sme robili vtedy,“ odpovedal Binotto.

„Vraciam sa tým späť k tomu, čo som už povedal. Posadnutosť a víťazná mentalita znamená, že sa zakaždým snažíte zlepšovať. Zlepšovať znamená učiť sa a učenie pochádza zo skúseností.“

„Keď sa vrátime z pretekov, máme dlhé stretnutia, ktoré nazývame brífingy. Diskutujeme a dohadujeme sa o každom našom probléme. Neodídeme z miestnosti, kým nemáme nejaký plán ako ďalej. Nehovorím, kým nemáme riešenie, ale kým nemáme nejaký krok, ktorý nás posunie ďalej,“ hovorí Binotto.

„Michael Schumacher bol príkladom posadnutosti a nepretržitého zlepšovania sa, pretože sledoval každý detail. Nezaujímal sa len o tie najdôležitejšie veci, ale nenechal kameň na kameni ani pri tých najmenších detailoch,“ dodal švajčiarsky rodák.