logo F1online.sk

Mercedes W13 naštartovaný, Haas zvládol nárazové testy

Zakrytý monopost Mercedesu, parc fermé
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2021

Jedným zo znamení, že sezóna je už definitívne za nami a pomaly treba začať obracať pozornosť na nový ročník, sú už tradične správy o úspešnom naštartovaní pohonných jednotiek či zvládnutí nárazových testov. A len pár hodín pred Štedrým dňom sme sa dočkali oboch; novú pohonnú jednotku už stihli nakopnúť v Mercedese a v Haase sa zas tešia z uspokojivých výsledkov nárazových testov.

Mercedes sa krátko pred Vianocami stal prvým tímom, ktorý už naštartoval nový agregát. Zamestnanci tímu z Brackley sa do toho pustili vo štvrtok za účasti niekoľkých inžinierov a dokonca aj Tota Wolffa, ktorý sledoval priebeh prostredníctvom konferenčného hovoru.

Zvuk budúcoročného auta už teda poznáme, no pohľadu na pohonnú jednotku sme sa nedočkali. Pri podobných predstaveniach si tímy dávajú obzvlášť záležať na tom, aby toho neukázali viac, ako je treba. Väčšinu komponentov pohonnej jednotky je totiž možné vyvíjať až do 1. marca, homologizáciu MGU-K, batérie a riadiacej jednotky elektroniky je možné odložiť dokonca až do 1. septembra 2022.

Nuž a na vzhľad samotného auta si budeme musieť počkať ešte dva mesiace. Jednotlivé tímy konštruktérov a aerodynamikov budú chcieť čo najefektívnejšie využiť obdobie do 23. februára, kedy sa začínajú predsezónne testy v Barcelone.

Intenzívne sa pracuje aj v Haase. Americká stajňa nemala pred ročníkom 2021 tak veľa práce, keďže monopost takmer nevyvíjala, no o to rýchlejšie napredoval vývoj budúcoročného auta, ktoré naberá reálne kontúry v talianskej továrni Dallary.

Günther Steiner už v Abú Zabí avizoval, že Haas mal za sebou čiastkové nárazové testy, no previerku celého šasi si chcel nechať až na predvianočné obdobie. A tento cieľ sa napokon podarilo úspešne splniť.

V súvislosti s novým ročníkom máme ešte jednu správu. Mattia Binotto oznámil, že Ferrari plánuje predstaviť nový monopost medzi 16. a 18. februárom, teda týždeň pred testami v Barcelone.