logo F1online.sk

Audi sa rozhodne o vstupe do Formuly 1 začiatkom roka 2022

Po štarte VC Holandska 2021
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko21. 12. 2021

O vstupe spoločnosti Audi do sveta Formuly 1 sa šepká už niekoľko rokov. Zákulisné informácie sa však zintenzívnili v uplynulých týždňoch a k finálnemu rozhodnutiu zo strany nemeckej automobilky by malo dôjsť začiatkom nadchádzajúceho roka.

Predseda predstavenstva Audi Markus Duesmann a člen predstavenstva Audi pre technický vývoj Oliver Hoffmann uviedli, že výrobca je spokojný s pokrokom, ktorý FIA dosiahla s novými technickými predpismi pre pohonné jednotky od roku 2026.

Ferrari, Mercedes a Renault by mal doplniť ďalší výrobca, po odchode Hondy, ktorého motory by mohli smerovať do tímu Red Bull. Záujem prejavili dve značky koncernu Volkswagen, konkrétne Audi a Porsche, pričom práve prvá menovaná je blízko k rozhodnutiu.

V liste, ktorý predstavitelia značky zaslali Stefanovi Domenicalimu, odchádzajúceho prezidentovi FIA Jeanovi Todtovi tvrdia, že veria, že návrh nových pravidiel ponúka spravodlivý kompromis pre nováčikov a existujúcich konkurentov. Rovnako veria v splnenie cieľov dohodnutých pre nové pohonné jednotky.

FIA následne potvrdila, že pohonné jednotky od roku 2026 si zachovajú objem 1,6 litra V6 a zvýšia množstvo elektrickej energie, ktoré dokážu vyprodukovať. Zároveň sa zbavia drahej jednotky MGU-H, pričom tímy budú musieť zohľadniť aj obmedzené náklady na pohonnú jednotku.

Predstavenstvo a dozorná rada automobilky Audi sa teraz rozhodnú, či oficiálne resp. formálne schvália vstup do šampionátu.

Páčil by sa ti vstup nemeckej automobilky do šampionátu Formuly 1? Svoje postrehy nám môžeš pokojne napísať nižšie, do diskusie pod článkom.