logo F1online.sk

Sainz: Veľa vecí som od Charlesa okopíroval

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2021

Veľa sa pred štartom sezóny hovorilo o prestupe Carlosa Sainza z McLarenu do Ferrari. V priebehu minulého roka bol španielsky pretekár bombardovaný otázkami, či si to ešte nechce rozmyslieť. Mnohí takisto spochybňovali rozhodnutie vedenia Ferrari, ktoré odkoplo skúseného Sebastiana Vettela. S ročným odstupom však musia byť Sainz i Ferrari spokojní. Príchod Carlosa bol zaiste vydareným ťahom.

Dve pódiá počas dvoch rokov v McLarene, štyri počas jedného roka s Ferrari. Sainz obsadil v celkovom hodnotení piate miesto a porazil aj svojho nesmierne kvalitného tímového kolegu Charlesa Leclerca. Tomu po skončení sezóny zložil veľkú poklonu.

„Od začiatku predsezónnych testov v Bahrajne som sa toho od Charlesa musel veľa naučiť,“ spomína Sainz, ktorého cituje Autosport. „Spôsob, akým pilotoval Ferrari, bol až zvláštny, ale rýchly. Tomu som sa musel prispôsobiť a okopírovať mnoho vecí, ktoré som videl na dátach.“

„Niekedy bolo ťažké uveriť, že niečo také je vôbec možné. Bol šialene rýchly, až ma to trochu šokovalo. Avšak krôčik po krôčiku som sa prispôsoboval a učil od neho. Dokázal som sa postupne dostať na dobrú úroveň.“

„Stále sú určité veci a oblasti, v ktorých je na začiatku zimnej prestávky omnoho silnejší než ja. Vymeníme si niekoľko informácií, pokúsime sa od seba niečo naučiť a zlepšiť ako jazdci,“ dodal Sainz.

Piloti Ferrari si k sebe rýchlo našli cestu a podľa vlastných slov sa veľmi spriatelili. Kým Leclerc opísal vzťah k Vettelovi ako „vzťah podobný so starším bratom“, so Sainzom sa porovnávajú a súperia v každej maličkosti. Spolu hrávajú golf, šachy či padel. Uvidíme, dokedy im to spolu vydrží.

„Veľa sme sa toho naučili,“ povedal Leclerc. „Keď máte nového tímového kolegu, tak sa neustále učíte. Spôsob, akým pristupuje k víkendu, ako pracuje, jeho talent, rýchlosť či spôsob prejazdu zákrutou.“

„Mal skvelý rok a veľmi ma tlačil k lepším výkonom v každých pretekoch. Bolo to veľmi zaujímavé. Myslím, že manažovanie pretekov a manažovanie pneumatík sú Carlosove najsilnejšie stránky, pritom práve tie boli v roku 2019 mojou najväčšou slabinou. V roku 2020 som sa jazdecky veľmi posunul, takisto aj v tomto roku, pričom za to vďačím takisto jemu,“ povedal Leclerc.